Iránban is bebizonyítottuk: jó úton járunk!

Egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek az iráni edzőtábor keretein belül megrendezett versenyen növendékeink. Teljesítményük mellett a kint tapasztaltakról mesél operatív ügyvezetőnk, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) alelnöke, Bacsa Péter.

Fáradtan, de szerdán megérkezett kötöttfogású csapatunk Iránból. Az U17-es fiatalokkal tartó edzőnk, Cifferszky Ákos arról már a múlt héten beszámolt, hogy a tavalyi túrához hasonlóan ezúttal is nagy vendégszeretettel fogadtak minket az iráni olimpiai központban, azóta viszont történt egy, s más, hiszen sportolóink hétfőn nívós nemzetközi versenyen léptek szőnyegre, amelyen hat iráni tartomány válogatottja mellett az örmény, kazah, iraki válogatott is szerepelt.

Épp egy évvel ezelőtt hasonló erősségű viadallal ért véget iráni látogatásunk, akkor Fige Levente bronzérmet nyert, míg Cseh Balázs az ötödik helyen zárt. Ezúttal viszont három dobogós mellett ugyanennyi ötödik helyezettet ünnepelhettünk: Tótok Péter győzött, Zsitovoz Petro a második, Zóni Dániel a harmadik helyen zárt, Zsemberi Herman, Toplak Zalán és Vitai Vendel ötödik lett.

„Ez a verseny is megmutatta, jó úton haladunk, látszik a fejlődés. Külön öröm, hogy kiemelkedő képességű birkózókat győztek le növendékeink, kicsit sem szeppentek meg riválisaiktól, keményen küzdöttek minden meccsen” – fogalmaz operatív igazgatónk, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter.

Bacsa Péter (balról) az iráni birkózószövetség elnökével, Ali Reza Dabirral

A szakmai stáb ellátogatott az iráni birkózás egyik fellegvárába, Andimeskbe. A közel 140 ezer lélekszámú városban öt birkózóegyesület is működik: „Minél több magyar birkózónak látnia kellene, milyen körülmények között dolgoznak a helyiek, nincsenek modern felszereléseik, termeik, szinte mindenben hiányt szenvednek, nagy szegénységben készülnek. Három szőnyegen nyolcvan srác edzett, és úgy küzdöttek, mintha az életük lett volna a tét. Többek között itt nevelkedett a világbajnok Szadzsid Abdevali is, aki a Rio de Janeiró-i olimpia bronzmeccsén épp Bácsi Péter ellen nyert.”

Az MBSZ-ügyvezető elmondta, az iráni út során találkoztak a Majid sportszergyártócég tulajdonosával, Madzsid Szedifarral, aki gyárlátogatásra invitálta küldöttségünket. Kifejtette, a KIMBA és a szövetség is szeretne együttműködni a céggel. 

Bacsa Péterék az iráni birkózószövetség elnökével, Ali Reza Dabirral szintén személyesen egyeztettek, akivel ugyancsak pozitív, építő jellegű megbeszélést folytattak. Hétfőn, a teheráni versenyen fiataljaink is találkozhattak Magyarország iráni nagykövetével, Varga-Haszonits Zoltánnal, aki figyelemmel kísérte, miként szerepelnek a viadalon.

„Próbáljuk ápolni az iráni kapcsolatainkat, hiszen azt szeretnénk, ha a KIMBA növendékei évente egyszer eljuthatnának ide edzőtáborba. Az akadémia elindulásakor megfogalmaztuk, hogy a mi célunk nem kevesebb, mint a világ legyőzése. Márpedig ehhez az kell, hogy birkózóink ne csak hazai és a hozzánk közeli országok birkózóival készüljenek, hanem a világ legjobbjaival. Így nemcsak kiváló körülmények mellett dolgozhatnak Csepelen, hanem folyamatosan színvonalas nemzetközi versenyeken vehetnek részt. Örömmel tölt el, hogy ezúttal is rendkívül hasznos napokat töltöttünk Iránban” – zárta Bacsa Péter.

U17-ES KÖTÖTTFOGÁSÚ NEMZETKÖZI VERSENY, IRÁN
45 kg: 2. Zsitovoz Petro
51 kg: 1. Tótok Péter
60 kg: 3. Zóni Dániel
65 kg: 5. Zsemberi Herman
80 kg: 5. Toplak Zalán
92 kg: 5. Vitai Vendel

Írta: K. B.
A vezető fotón: Tótok Péter az iráni verseny dobogójának legfelső fokán