Újabb hazug támadás a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ellen

Szerződésszegés miatt 534 millió forintra beperelte a Kozma István Magyar Birkózó  Akadémiát (továbbiakban: KIMBA) a Csepeli Birkózó Club (CSBC) – adta hírül az újabb fakenewst több, kizárólag baloldali hírportál. Újabb hazug és alaptalan politikai támadás indult tehát a Soros-médiában a birkózók, a KIMBA és annak alapítója, Németh Szilárd ellen. Mindez a már több mint három éve folyó lejáratókampány szerves része és szoros összefüggésben van a csepeli önkormányzati választásokkal. Märtz József, a CSBC elnöke négy év elteltével, az idei választási kampányban hirtelen rádöbbent, hogy eddig „elfelejtette” beperelni a KIMBA-t, majd most a mondvacsinált perindítással kürtöli tele a baloldali médiát. Egy hónapon belül immár másodszor, igaz akkor még 2.4 milliárd forintot követelt. Lám Csepelen a választás közeledtével még a követelések is összemennek, nemcsak a polgármester népszerűsége. 

Ugyanez a Märtz József Borbély Lénárd csepeli polgármester bevallott jó barátja. Ugyanez a Märtz József arról híres Csepelen, hogy pontosan a birkózóakadémia tőszomszédságában, önkormányzati területre teljesen szabálytalanul, engedély nélkül épített luxuséttermet, amit egy hatalmas önkormányzati épületet is birtokolva, pályázat nélkül üzemeltethet, nyilvánvalóan a csepeli polgármester, Borbély Lénárd támogatásával. 

Az üggyel kapcsolatban azt is érdemes tudni, hogy a szabálytalanul, engedély nélkül épített étteremrészre Budapest Főváros Kormányhivatala már több hónapja bontást rendelt el. További politikai szál, hogy a „felperes” CSBC vezetőedzője, Hajdu Imre önkormányzati képviselőjelölt Borbély Lénárd magáról elnevezett választási szervezetében. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere pedig arról híres, hogy egy nemzetközi hírű sportintézmény, államilag elismert sportakadémia, a KIMBA diákszállójának a megépítését lehetetlenítette el politikai eszközökkel, annak ellenére, hogy korábban kezet adott rá, és a birkózóakadémiát támogatásáról biztosította.  

De a csepeli polgármesternek a KIMBA-val szembeni és alapítónk, Németh Szilárd iránt érzett gyűlöletét mi sem jelezte jobban, mint hogy a KIMBA két, engedéllyel felállított, Csepelt és a birkózást népszerűsítő, az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Viktort és az Eb-bronzérmes remek csepeli birkózót, Szilvássy Eriket ábrázoló, évek óta az akadémia bejáratánál álló tájékoztató tábláját is lefűrészeltette a csepeli önkormányzat munkatársaival. 

Természetesen állunk a bírósági tárgyalás elé, hiszen ennyire alaptalan keresetet legfeljebb a justizmord kategóriában produkálnak. A KIMBA nem szegett szerződést, hiszen nem is állt szerződéses viszonyban a CSBC-vel. Az említett 400 milliós állami támogatással – ami egyébként pontosan 366 millió forint volt – a KIMBA a csepeli önkormányzat felé már több mint négy éve hiánytalanul elszámolt, ahogy a csepeli önkormányzat is elszámolta ezt az összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé. Kifogás az elszámolással kapcsolatban soha senkitől nem érkezett. 

A méltó elhelyezést a CSBC megkapta volna, ha a képviselője, a most négy év után pereskedő Märtz József nem elutasítja, hanem aláírta volna a KIMBA részéről 2020. május 19-én hivatalosan is kiküldött korrekt, tisztességes, hosszú távú bérleti szerződést. A birkózóakadémia igen méltányos, bruttó 4000 Ft/óra használatarányos bérleti díjat ajánlott a CSBC nek. Mindezt egy háromszőnyeges 677 nm-es birkózóteremért, öltözővel, erősítőteremmel és kizárólagos irodahasználattal, ingyenes parkolással. A 4000 Ft/óra árban ráadásképpen benne foglaltattak a takarítási és rezsiköltségek is. Most és már évek óta erről a szerződésről hazudják a kifizethetetlen 36 millió forintos bérleti díjat, a valóságban ennek a tizedét sem érte volna el a tényleges használati díj.

Az is hazugság, hogy a KIMBA ingyenes elhelyezést ígért volna a CSBC-nek, a használat feltételeiről ugyanis egyetlen hivatalos dokumentum sem rendelkezett. Ráadásul a CSBC mind a csepeli önkormányzattól – évi 17 millió forint –, mind a  Magyar Birkózók Szövetségétől jelentős összegű, nyolc év alatt – pénzügyi  dokumentumokkal igazolhatóan – 138 millió forint (!) támogatásban részesült, tehát problémamentesen ki tudta volna gazdálkodni a nagyon kedvezményes bérleti díjat. A birkózóakadémián jelenleg is hatvannál több csepeli birkózó – köztük kilenc CSBC-tag is – edz, és itt van a bázisa a CSBC-t az országos egyesületi rangsorban már évek óta megelőző Csepel Torna Club birkózószakosztályának. Érdekes módon ezt a klubot soha egyetlen, a csepeli birkózókra hivatkozó baloldali sajtótermék sem kérdezte még meg, mi a véleménye a KIMBA-ról. 

Budapest, 2024. május 2.

Süle László
kurátor
Kozma István Magyar Birkózó Akadémia

Lőrincz Tamás
szakmai igazgató, olimpiai bajnok
Kozma István Magyar Birkózó Akadémia

Bacsa Péter
ügyvezető alelnök, UWW elnökségi tag
Magyar Birkózók Szövetsége