Tótok ezüstérmes, Ritter döntős az U17-es Eb-n!

Növendékeink közül Tótok Péter (51 kg) ezüstérmet nyert, Zóni Dániel (60 kg) és Vitai Vendel (92 kg) az ötödik helyen zárt, Ritter Sophie (57 kg) döntőbe, míg Müller Petra (73 kg) bronzcsatába jutott a Tiranában zajló U17-es Európa-bajnokság harmadik, kötöttfogású és női versenynapján.

Az 51 kilogrammos Tótok Péter kedden a semleges színekben versenyző fehérorosz Makszim Zaharaut, az örmény Edgar Dzsuharjant egyaránt technikai tussal verte meg, ráadásul az elődöntőben az azeri Ali Seyidalili sem tudott pontot csinálni rajta – ezen a találkozón 5–0-ra nyert a mi fiunk, aki így kiharcolta, hogy szerda este az aranyéremért birkózhasson, mégpedig a 2021-ben U15-ös Eb-bronzérmes, semleges színekben versenyző orosz Ilja Kandalin ellen.

Peti az első menetben remekül védekezett lenti helyzetből, belefogta pörgetésébe az oroszt, a kialakult 2–2-es részállás pedig neki kedvezett a nagyobb értékű akció miatt. A második két perc elején rosszul indított dobást, ezt Kandalin kihasználta, négy pontért a hátára kontrázta Petit (2–6). Növendékünk jóval aktívabb volt a maradék időben, de már csak egy intéspontra futotta, 6–3-as vereséget szenvedve ezüstérmet nyert a tiranai U17-es Európa-bajnokságon, amelyhez ezúton is nagyon gratulálunk!

Az esti helyosztókon további két fiatalunk volt érdekelt. Előbb Zóni Dániel (60 kg) bizonyíthatott, aki a vigaszági meccsén simán, technikai tussal győzött az olasz Emanuelle Pollino ellen. Az U17-es világ- és Európa-bajnoki bronzérmes grúz Szaba Szurmanidze viszont túl nagy falatnak bizonyult, Dani 6–2-ra kikapott, tehát az ötödik helyen zárta az Eb-t.

A 92 kilogrammos Vitai Vendel szintén a harmadik helyért küzdött, ám az első menetben 10–0-s vereséget szenvedett a szerb Sztevan Kojicstól, így ő is az ötödik helyen végzett.

Ritter Sophie (kékben) bejutott az U17-es Eb döntőjébe (Fotó: UWW)

Szerda délelőtt elkezdődött a női verseny. Fantasztikusan birkózótt U15-ös Európa-bajnokunk, a még mindig csak serdülőkorú Ritter Sophie (57 kg), aki az első két mérkőzését technikai tussal nyerte meg, ezzel bejutva az elődöntőbe, amelyben a bolgár Viktorja Bojnova következett. Kiélezett összecsapáson, de Sophie végül magabiztos, 10–5-ös sikert aratott, ezzel kivívva, hogy csütörtökön az aranycsatában lépjen szőnyegre, amelyben a tavaly 49 kilóban U17-es világ- és Európa-bajnok azeri Ruzanna Mammadova lesz az ellenfele.

A 73 kilogrammos Müller Petra szintén elődöntőbe jutott, amelyben fájó, 3–2-es vereséget szenvedett a fehérorosz Aljakszandra Kazlovától, így csütörtökön a harmadik helyért küzdhet.

Gyerünk, lányok, mindent bele!

Czuczor Dominiknak (71 kg) a vigaszágon két mérkőzést kellett volna nyernie a bronzmeccsért, az első akadályt sikerrel vette, ám a folytatásban később szerzett ponttal kikapott a finn Luka Kajannétól, így búcsúzott a versenytől. Pupp Viktória (65 kg) egy-egy győztes és vesztes, Köblő Anna (49 kg) egy vesztes mérkőzés után kiesett.

Ezúton is szeretnénk gratulálni a 45 kilogrammos Both Zoltánnak, aki szeptembertől a teljes akadémiai programunk keretein belül készül – ő Tiranában szlovák színekben versenyzett, az ötödik helyen zárt.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TIRANA

Sportolóink szerdai eredményei

Nyolcaddöntő
57 kg: Ritter Sophie–Agnes Harström (svéd) 10–0
65 kg: Pupp Viktória–Santana Novikova (lett) 5–0

Negyeddöntő
49 kg: Nil Aktas (török)–Köblő Anna 2–1
57 kg: Ritter Sophie – Karalina Papova (semleges színekben) 10–0
65 kg: Wilma Hoffman (svéd)–Pupp Viktória 4–0-nál tus
73 kg: Müller Petra–Ambre Bouzillard (francia) 7–2

Elődöntő
57 kg:
 Ritter Sophie–Viktorja Bojnova (bolgár) 10–5
73 kg: Aljakszandra Kazlova (semleges színekben)–Müller Petra 3–2

Vigaszág
60 kg: Zóni Dániel–Emanuelle Pollino (olasz) 9–0
71 kg: Czuczor Dominik–Minijus Leonavicius (litván) 9–0
71 kg: Luka Kajanne (finn)–Czuczor Dominik ‘3–3  később szerzett ponttal

Bronzmérkőzés
60 kg: Szaba Szurmanidze (grúz)–Zóni Dániel 6–2
92 kg: Sztevan Kojics–Vitai Vendel 10–0

Döntő
51 kg:
 Ilja Kandalin (semleges színekben)–Tótok Péter 6–3

SPORTOLÓINK TOVÁBBI PROGRAMJA

Női birkózás
Szerda-csütörtök.
57 kg: Ritter Sophie, 73 kg: Müller Petra.
Csütörtök-péntek. 53 kg: Kapuvári Liliána, 69 kg: Kollár Alexandra.

Szabadfogás
Péntek-szombat. 48 kg:
 Majer Barnabás, 65 kg: Varga Máté Bendegúz, 110 kg: Fábián Bálint.
Szombat-vasárnap. 71 kg: Laposa Márk.

Írta: K. B.
Fotó: UWW