Tizenöt akadémistánk indul a jordániai U20-as vb-n

Tizenöt sportolónk indul a néhány héttel ezelőtt Lengyelországból Jordániába áthelyezett U20-as birkózó-világbajnokság. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatóját, tehetségkutatónkat, Bácsi Pétert kérdeztük az esélyeinkről is.

Mindenekelőtt arról beszélgettünk a szakemberrel, hogy a nemzetközi szövetség (UWW) miért döntött az esemény áthelyezése mellett.

„A lengyelek nem tudták garantálni az orosz és fehérorosz sportolók vízumát. Erre meghatározott időintervallumon belül kellett pozitív választ adniuk, ami nem történt meg, az UWW ezért határozott amellett, hogy az U20-as vb Ammanba kerül. Noha nem ért váratlanul minket a hír, érzékenyen érintett, hiszen a versenyköltségek így megemelkedtek, a logisztika is sokkal bonyolultabbá vált, ráadásul a megnövekedett úthosszúság a teljesítményre is hatással lehet” – fogalmaz Bácsi Péter.

A program a szabadfogásúak versenyével kezdődik, Mizsei Zoltán (61 kg) és Zsivnovszky Péter (86 kg) is állt már dobogón világversenyen, míg Angyal Krisztián (92 kg) U20-as világ- és Európa-bajnoki ötödik hellyel büszkélkedhet.

„Van potenciál a csapatban. Bízom abban, hogy a lehető legtovább menetelnek a fiúk, s hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a jó szereplés érdekében” – így a szakmai igazgató.

Öt női birkózónk lép szőnyegre Jordániában, közülük ketten, Elekes Enikő (65 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) aranyérmet nyert a spanyolországi U20-as Európa-bajnokságon, amelyen Terék Gerda (57 kg) a dobogó második, míg Szenttamási Róza (55 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) a harmadik fokára állhatott.

„Az Eb után a megszokotthoz képest rövidebb pihenőt kaptak, hiszen Noémit leszámítva mindegyikük megmérettette magát Budapesten, a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, amelyen fontos tapasztalatokkal gazdagodtak, s olyan is akadt, aki nagyon értékes győzelmeket aratott. Az Európa-bajnokságon is láthattuk, hogy nagyon erős a csapat, elvárható a lányoktól, hogy érmeket szerezzenek, s noha valószínűleg ugyanolyan jó szereplés nem várható, mint Spanyolországban, nagyon bízom abban, hogy valamelyikük eljut a döntőig. Sajnálom, hogy az U20-as vb-ezüst- és Eb-bronzérmes Borsos Viktória nem vesz részt a megméretésen, az egyesületének a költségek ötven százalékát kellett volna vállalnia, úgy döntöttek, hogy ezt nem állják. Pedig ha az első ötben zárt volna, az MBSZ utólag megtéríti a költségeket.”

Legnagyobb létszámban kötöttfogású birkózóink mutathatják meg magukat Ammanban, hatan lépnek szőnyegre.

„Van még azért lemaradásuk, az a fontos, hogy a lehető legtöbbet fejlődjenek. Remélem, értékes meccseket nyernek, és akár pontszerző helyekre érnek.”

A Santiago de Compostela-i Európa-bajnokságon a teljes magyar csapat 3 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett, Bácsi Péter elmondta, ennyire kiemelkedő eredmények nem várhatók Jordániában. A 20 fős válogatottal szemben kettő-négy érmet jelölt meg elvárásként.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMAN

Sportolóink programja

Szabadfogás

Hétfő-kedd. 70 kg: Nagy Marcell
Kedd-szerda. 61 kg: Mizsei Zoltán, 86 kg: Zsivnovszky Péter, 92 kg: Angyal Krisztián

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 55 kg: Szenttamási Róza, 76 kg: Nyikos Veronika
Csütörtök-péntek. 57 kg: Terék Gerda, 65 kg: Elekes Enikő, 72 kg: Osváth-Nagy Noémi

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg: Domokos Edmond, 63 kg: Mányik Dávid, 77 kg: Botos Dominik, 130 kg: László Koppány Simon
Szombat-vasárnap. 60 kg: Rafael Dániel, 67 kg: Takács Zsolt

Írta: K. B.