Szenttamási ezüstérmes az UWW-rangsorversenyen

Kiválóságunk, Szenttamási Róza (55 kg) ezüstérmet szerzett a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékverseny szombati napján, amelyen Elekes Enikő (65 kg) a negyedik helyen zárt.

Egy cipőben járt két fiatal kiválóságunk, az U20-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második Szenttamási Róza (55 kg), valamint az U20-asok és az U17-esek között egyaránt világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (65 kg), hiszen mindketten az úgynevezett nordic rendszerben küzdöttek a BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékverseny szombati napján. Eleinte ráadásul ugyanúgy íródott a forgatókönyvük…

Mindketten bravúrgyőzelemmel kezdtek a csoportkörben, Szenttamási 6-6-ra, később szerzett ponttal nyert a kétszeres Ázsia-bajnoki harmadik, vb-ötödik kazah Marina Szedneva ellen, Elekes az U23-as vb-győztes Dinara Kudajevát utasította maga mögé 4-2-re. A hölgyek ezután sajnálatos tusvereséget szenvedtek, előbbi az amerikai Amanda Martineztől, utóbbi a kétszeres U23-as Európa-bajnok ukrajnai Irina Bondartól kapott ki.

A képlet a következő volt: ha legyőzőjük megveri elsőkörös ellenfelüket, akkor továbbjutnak az elődöntőbe. Martinez simán, Bondár utolsó másodperces fordítással nyert, így Szenttamásiék csoportmásodikként kerültek a legjobb négy közé.

Ha eddig nem lett volna elég hasonlóság kettejük versenyében: szinte másodpercre pontosan egyszerre léptek szőnyegre a fináléért, Elekes az „A”, Szenttamási a „C” jelzésű szőnyegen küzdött, s mindkettőjüktől nagy bravúrra volt szükség a sikerhez, hiszen mindketten olimpiai kvótással birkóztak.

Elekessel az Európa-bajnok, kétszeres U23-as vb-aranyérmes török Nesrin Bas, Szenttamásival a vb-bronzérmes, Eb-második moldovai Mariana Dragutan áll szemben.

Előbbinek nem alakult jól az összecsapás, levitelt követően „orósfogásba” szorult a lába, amiből a technikai tusig pörgették (0-10). 

Innentől külön különvált a történetük. Szenttamási ugyanis 3-2-es vesztes állásnál, lenti helyzetben remekül kontrázott vissza riválisa karjára, a hátára billentette, ahonnan már nem volt menekvés. Tus! A 20 esztendős Szenttamási Rózáért este tehát a döntőben szoríthatunk, a lengyelek világbajnoki bronzérmese és Eb-második helyezettje, Jowita Wrzesien ellen.

Szenttamásiért így a döntőben szoríthattunk, a lengyelek világbajnoki bronzérmese és Eb-második helyezettje, Jowita Wrzesien ellen. Az első menetben felmérték egymást a felek, kiválóságunk passzivitási pontal szerzett előnyt. Wrzesien ugyanezzel egyenlített a második három percben, és az 1:1-es állás már neki kedvezett, Szenttamásinak ezért meg kellett indulnia. Ezt meg is tette, de rossz ütemben támadt lábra, a lengyel ezt kihasználva mögé került, majd bebillentette (1-5). Ebből a helyzetből Szenttamási fölékerekedéssel szépített (2-5), s noha meghajtotta az utolsó fél percet, a fordítás már nem sikerült, ez egyben azt is jelentette, hogy 5-2-re kikapott és a második helyen zárt. Keseregésre azonban nincs oka, két bravúrgyőzelem után karrierje során először állt dobogóra nívós nemzetközi viadalon a felnőttek között.

„Nem éreztem magamon terhet, egész nap felszabadultan tudtam birkózni. Ennek ellenére mentálisan nem éreztem magam csúcsformában, nem volt se jó, se rossz. Mindenesetre boldogan birkóztam, és ez a lényeg. Hatalmas sikernek érzem, hogy Dragutant legyőztem, mert tavaly ugyanitt és idén a felnőtt Eb-n is simán vert. Nem is gondoltam, hogy sikerülhet nyernem, emiatt nagyon boldog vagyok. Persze, örültem volna, ha döntőben is sikerül nyernem, de összességében nem lehetek elégedetlen” – nyilatkozta Szenttamási Róza a finálé után.

Elekes Enikő (65 kg) elővigyázatosságból visszalépett a bronzmérkőzéstől (a július 1-jén kezdődő junior Eb-re készül, és a bokája enyhe sérülést szenvedett), így a negyedik helyen zárt.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY

Sportolóink szombati eredményei

55 kg. Csoportkör: Szenttemási–Szedneva (kazah) 6:6 – később szerzett ponttal, Martinez (amerikai)–Szenttamási 4:0-nál tus. Elődöntő: Szenttamási–Dragutan (moldovai) 2:3-nál tus. Döntő: Wrzesien (lengyel)–Szenttamási 5:2

65 kg. Csoportkör: Elekes–Kudajeva (egyéni induló) 4:2, Bondar (ukrajnai)–Elekes 4:2-nél tus. Bronzmérkőzés: Rowbottom (kanadai)–Elekes – Elekes sérülés miatt visszalépett

Írta: K. B.
Fotó: MBSZ