Szabados Noémi hatalmasat csatázott, ezüstérmes a BOK-csarnokban

A 68 kilogrammos kiválóságunk, Szabados Noémi rendkívül izgalmas döntő után ezüstérmet szerezett a BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, az UWW rangsoroló viadalán.

Háromszoros U23-as Európa-bajnoki bronzérmesünk, Szabados Noémi (68 kg) péntek délelőtt az úgynevezett nordic systemben versenyzett, amelyet hét induló esetén is alkalmaznak: a három- és négytagú csoportból a legjobb kettő jut tovább az elődöntőbe. 

Az FTC-KIMBA kiválósága ezt két győzelemmel és egy vereséggel abszolválta, egyedül a háromszoros Ázsia-bajnok, vb-második kazah Zsamila Bakbergenovával nem bírt, az Eb-második francia Pauline Lecarpentier-t, valamint a szerbiai színekben versenyző, ugyancsak U23-as Eb-harmadik Nagy Fannit maga mögé utasította. 

Az elődöntőben a második számú kazah hölgy, az Ázsia-bajnoki harmadik Gulmaral Jerkebajeva állt vele szemben, s fantasztikus birkózással 8:6-ra diadalmaskodott, ami azt jelentette, hogy az esti döntőben ismét megküzdhet Bakbergenovával.

Finoman fogalmazva sem kezdődött jól a mérkőzés, a kazah az első menetben 9:0-s előnyre tett szert. Szabados azonban nem adta fel, a második felvonásban gyönyörű akciókkal felzárkózott, olyannyira, hogy tíz másodperccel a vége előtt a 11:11-es állás már neki kedvezett, ám ekkor Bakgergenova egy pontért mögé került, így ő nyert, Szabadosé lett az ezüstérem.

„Életemben eddig kétszer álltam fel ilyen nagykülönbségű hátrányból, de ezek már nagyon régen voltak. Csak egy kicsit kellett volna még tartanom a végén, de már nem bírtam, belehúzott. Ettől függetlenül örülök, hogy ilyen szorosan alakult ez a meccs, nagyon élveztem. Csak az van bennem, hogy az egész napot nagyon élveztem, mert mindent kibirkóztam magamból, úgyhogy elégedett vagyok” – fogalmazott Szabados a mérkőzését követően a BOK-csarnokban.

A szabadfogású 92 kilogrammosok között négyen indultak, Juhász Balázs és sportolónk, Angyal Krisztián mellett két grúz, a vb-bronzérmes, háromszoros Eb-harmadik Mijani Majszuradze, illetve Juza Cercvadze. Juhász és Angyal is kikapott mindkét grúztól, így a délutáni programban egymás között dönthették el, ki áll fel a dobogó harmadik fokára. A mérkőzést Juhász 5:2-re nyerte meg, így Angyal Krisztián a negyedik helyen zárt.

Szabó Nikolett (59 kg) az ötödik helyen végzett, mivel mind a négy csoportmérkőzését elveszítette.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOK-CSARNOK

Péntek

Sportolóink eredményei

Csoportkör
Szabadfogás, 92 kg
1. kör:
Majszuradze (grúz)–Angyal 11:0
2. kör: Cercvadze (grúz)–Angyal 8:0

Női birkózás, 59 kg
1. kör:
Filipovics (ukrán)–Szabó 11:0
2. kör: Kajumova (kazah)–Szabó 14:4
3. kör: Glodek (lengyel)–Szabó 6:5-nél tus,
4. kör: Kuznyecova (kazah)–Szabó 12:2

72 kg
1. kör:
Bakbergenova (kazah)–Szabados 5:0
2. kör: Szabados–Lecarpentier 6:2
3. kör: Szabados–Nagy (szerbiai) 10:0

Elődöntő
72 kg:
Szabados–Jerkenbjeva (kazah) 8:6

Bronzmérkőzés
92 kg:
Juhász–Angyal 5:2

Döntő
72 kg:
Bakbergenova (kazah)–Szabados 12:11

Írta: K. B.
Fotó: R. T.