Sűrű, de hasznos edzőképzés a KIMBA-ban

Január 20-án, szombaton akadémiánk adott otthont az év első licences edzőképzésének, amelyen neves előadókból nem volt hiány.

A szakembereket olimpiai bajnok szakmai igazgatónk, Lőrincz Tamás köszöntette, ezt követően a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, operatív igazgatónk, Bacsa Péter az egyesületek támogatásáról, valamint az idei év edzői programjairól adott tájékoztatást. Előadásában elmondta, hogy az egyesületi támogatás a kiemelkedő nemzetközi eredményeknek köszönhetően 50 millió forinttal, 530 millió forintra nő az idén, valamint bejelentette, hogy a licences edzői program a tavalyi kísérleti év után immár élesben is elindul januártól.

Az MBSZ szakmai igazgatója, tehetségkutatónk, Bácsi Péter a 2023-es szakmai programokról, a Magyar Edzők Társasága (MET) sportigazgatója, Csabai Edvin a MET szerepéről, valamint az edzői minősítés rendszeréről, módszertani központunk igazgatója, Bábszky Gergely az MBSZ licencprogramjáról, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) stratégiai igazgatója, Géczi Mariann a versenyzői életpályáról, a MOB kettőskarrier-programjáról tartott előadást.

A Magyar Honvédség századparancsnoka, Krizsán Szabolcs a sportszázad adta lehetőségekről beszélt. Elmondta, hogy a 2024-ben induló sportszázadba 40 birkózó nyert felvételt a 180 helyre, s azt, hogy a sportolók az eredeti egyesületükben maradhatnak. Megismerhettük továbbá a részleteket a Müller Ferdinánd edzői programról, valamint a vidéki kiemelt egyesületek kísérleti programjáról.

Az ebédszünetet követően elsősorban orvosi témákat érintettek az előadók, köztük a Magyar Antidoppingcsoport (MACS) jogi vezetője, dr. Szabó Gergely tartott kötelező doppingtájékoztatót. Ezután dr. Molnár Szabolcs dr. Bakanek Györggyel, az MBSZ keretorvosával tartott előadást a birkózásban bekövetkezhető sportsérülésekről. Kőrösi Éva dietetikus abban segítette az edzőket, hogy versenyzőik miként táplálkozhatnak ideálisan a versenyeken, illetve az oda vezető úton. Vajay-Gazsó Dorottya, rehabilitációs vezetőnk betekintést engedett a prevenció szempontjaiba és sajátosságaiba, míg a sűrű programot az MBSZ bíróbizottságának elnöke, Pál Szabolcs zárta, aki az idei szabályváltozásokról tájékoztatta a szakembereket.

Írta: K. B.
Fotó: F. L.