Ritter Diletta büszke a tanítványaira

Ahogyan arról november közepén beszámoltunk, ősszel négy lány kezdte meg a munkát a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA). Azóta öt új edzőpartner érkezett hozzájuk a teljes akadémia program (TAP) keretein belül.

Fáth Bianka, Fáth Laura, Nyikos Veronika és Páli Mirella mellett immár hivatalosan is a KIMBA növendékévé vált Elekes Enikő, Kajtán Gréta, Szenttamási Róza, Terék Fruzsina, valamint Terék Gerda. Gyakorlatban ősz óta mindahányan együtt készülnek nevelőműhelyünk női birkózóinak szakágvezetőjével, Ritter Dilettával.

„Télen költöztek át a többiekhez a Weiss Manfréd Kollégiumba és iskolát is váltottak – így Ritter Diletta. – Hétfőn és kedden a Körcsarnokban dolgoztunk, a többi nap utaztak hozzánk Csepelre. Immár reggelente nyolc órától edzünk, utána közösen tanulnak a KIMBA-ban, merthogy még mindig online oktatás zajlik. Persze mindvégig figyelünk rájuk, jóval nehezebb ugyanis lekötni a figyelmüket, mintha a tanteremben ülnének.”

A junior leányválogatott vezetőedzője üdvözli, hogy egyre többen vannak. Tervei szerint szeptembertől legalább harminc hölgy készülhet egyszerre, ugyanott, együtt.

„Ez nagyon magas szám. Idehaza korábban talán soha nem volt még példa arra, hogy napi szinten ennyi lány tréningezik közösen. Egymást motiválják, céltudatosak, és csak előre tekintenek. Büszke vagyok rájuk. Igazi csapatot alkotnak, kőkeményen edzenek annak ellenére is, hogy a családjuk távol van tőlük.”

A szorgalom mellett potenciál is bőven rejlik a lányokban. Jó bizonyíték erre Elekes és Szenttamási: előbbi serdülő Európa-bajnoknak, míg utóbbi kadét Eb-ezüstérmesnek mondhatja magát.

„Enikő hatalmas tehetség, a lehető legjobb helyre került. Szüksége van ugyanakkor még némi időre ahhoz, hogy jól kezelje a változásokat; imádott a klubjában, a Kőbánya SC birkózószakosztályában dolgozni. Róza egyaránt nagy jövő előtt állhat, kiváló képességekkel van megáldva és akaratos. Ő már elsőéves junior, sokszor utazik a válogatott táboraiba. Nyugodt környezetben lehet Csepelen, és ez nagyon fontos neki.”

A szakember a többiekről sem feledkezett meg: „a Terék testvérek is tehetségesek és céltudatosak. Csakúgy, mint a legtöbb tesó, ők is sokat veszekednek egymással – tette hozzá nevetve. – Mindkettő más birkózóstílust és mentalitást képvisel, boldogok a KIMBA-ban. Kajtán Gréta rendkívül fiatal még, 2006-ban született. Tizenöt éves sportolóhoz képest ügyes, ám a gondolkodásmódján változtatnia kell: nem eléggé ambiciózus. Persze ez egyelőre belefér, a korának is betudható. Biztos vagyok abban, hogy fizikailag és technikailag rendben lesz, de fejben egyaránt erősödnie kell.”

Írta: Krasznai Bence
Fotó: Feledi László

Képek a lányok február 2-i edzéséről