Nyikos bronzmeccses, Szenttamási vigaszágas

Szerdán az U20-as női birkózók világbajnoksága is kezdetét vette a jordániai Ammánban, a nyitó napon Nyikos Veronika bronzmeccses, Szenttamási Róza vigaszágas lett.

Akadémiánk két versenyző, az U20-as Eb-ezüstérmes Szenttamási Róza, valamint a kétszeres U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika révén volt érdekelt a női nyitó napon.

A mieink jól kezdték a versenyt, hiszen előbb Vera nyert selejtezőt magabiztos birkózást bemutatva 6–0-ra a Pánaperikai-bajnoki második kanadai Phillips ellen, majd Róza tusolta már az első fél percben a kétszeres U20-as Eb-bronzérmes azeri Jankurtarant.

A folytatásban Nyikos a kínai Liu személyében már jóval erősebb ellenféllel találta magát szemben, és bár volt, hogy hátrányba került, végül ügyesen oldotta meg a feladatot, 9–5-ös vezetésnél kétvállra fektette vetélytársát, így már az elődöntőre készülhetett.

Eközben Róza is nagyon közel állt ahhoz, hogy bejusson a legjobb négy közé, hiszen alig egy perc volt hátra, amikor 2–2-vel még ő állt nyerésre az U17-es Európa-bajnok román Lircával szemben, ekkor azonban csípődobással eldobták, és be is tusolták.

A délutáni elődöntőkben Szenttamási román legyőzője meglepetésre a japánt is kétvállal lépte át, ami Róza vigaszágát jelentette.

Nem sokkal később jött Vera elődöntője, ahol az a német Kühn volt az ellenfél, akivel néhány héttel ezelőtt az Európa-bajnoki döntőben is összecsapott már. Sajnos a győzelem ezúttal nem sikerült, a német volt, hogy 9–0-ra vezetett Nyikossal szemben, aki már csak szépíteni tudott, 9–4-re kikapott, bronzmeccses lett.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMÁN

Sportolóink szerdai eredményei

Selejtező
76 kg: Nyikos Veronika–Myah Phillips (kanadai) 6–0

Nyolcaddöntő
55 kg: Szenttamási Róza–Asman Jankurtaran (azeri) tus 4–2-nél

Negyeddöntő
55 kg: Georgina Lirca (román)–Szenttamási Róza tus 6–2-nél
76 kg: Nyikos Veronika–Liu Can-can (kínai) tus 9–5-nél

Elődöntő
76 kg: Laura Kühn (német)–Nyikos Veronika 9–4

Vigaszági mérkőzés (csütörtökön)
55 kg: Szenttamási Róza–Felicitas Domajeva (norvég)

Bronzmérkőzés (csütörtökön)
76 kg: Nyikos Veronika–Alina Jertosztik (kazah) vagy Daniela Tkachuk (lengyel)

Fotó: UWW