Nem született szabadfogású kvóta Budapesten

Csütörtökön a budapesti BOK-csarnokban a szabadfogásúak küzdelmeivel megkezdődött a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenye. A magyar színeket öten képviselték. A junior Európa-bajnoki bronzérmes Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) 6–0-ra verte az ifjúsági olimpiai bajnok olasz Simone Piroddut, majd bár vezetett, 5–2-re kikapott a vb-harmadik, Eb-ezüstérmes ukrán Andrij Jacenkótól.

Kuramagomedov Muradnak drámai mérkőzésen kapott ki a BOK-csarnokban Forrás: MBSZ/Róth Tamás

Az U23-as Eb-ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg) 8–0-ra felülmúlta a svájci Marc Dietschét, aztán viszont 4–0-s előnye ellenére az utolsó pillanatokban 5–4-re alulmaradt az Európai Játékokon harmadik azeri Hadzsimurad Gadzsijevvel szemben.

„Miért mindig így történik?” – hajtogatta a válogatott edzőinek, s valóban, nem ez az első eset, hogy fejben (esetleg szuflával) elfogy a végére.

A többi három magyar kikapott az első meccsén, a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István (86 kg) 10–5-re a junior Európa-bajnok, U23-as vb-második azeri Abubakr Abakarovtól, a még junior korú Korcsog Milán (97 kg) szépen helytállva 5-2-re az Eb-győztes török Suleyman Karadeniztől, az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel viszont nagyon simán, 9–0-ra az U23-as Eb-1. és vb-2. fehérorosz Dzsanisz Hramjankovtól.

Ligeti Dániel sima vereséget szenvedett a BOK-csarnokban Forrás: MBSZ/Róth Tamás

„Szerintem karrierem legrosszabb mérkőzésén vagyok túl. Semmi nem utalt arra, hogy rossz formában lennék, ennek ellenére, komótosan mozogtam a szőnyegen, ráadásul fejben is gyenge voltam. Innen már csak feljebb vezethet az út, bízom abban, hogy a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon megszerzem a kvótát” – nyilatkozta Ligeti.

„Akkor lennék elkeseredve, ha nem tettem volna meg mindent a győzelem érdekében – a felkészülés során és most, a szőnyegen is a lehető legtöbbet adtam ki magamból. Nem állok meg, csinálom tovább a dolgomat, és reménykedem a kvalifikációban” – mondta Veréb.

„Csalódott vagyok, mert úgy éreztem, megfoghattam volna – így Korcsog. – Pozitív, hogy tehermentesen birkóztam, felszabadultan küzdöttem. Ezen a mérkőzésen a rutin döntött, sokkal jobban érezte a szőnyegszéli helyzeteket nálam. Örülök, hogy jó meccset birkóztunk, sokat tanultam belőle.”

Mivel csak a döntőbe jutás ér olimpiai kvalifikációt, a mieink most lemaradtak erről, az utolsó lehetőség a májusi szófiai világselejtezőn jön el a számukra. Ebben a szakágban 2019-es vb-bronzérmének köszönhetően a mieink közül Muszukajev Iszmail (65 kg) vívta már ki az ötkarikás szereplés jogát.

Dvorák László, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya érthetően letörve értékelte a versenynapot: „Borzalmasan mérges vagyok a történtek miatt. A srácok többsége alapvetően jól birkózott, csak épp nem hitték el magukról, hogy képesek átlépni azt a határt, ami egyben akár olimpiai kvótát is érhetett volna. Nem a felkészüléssel vagy a formájukkal volt a probléma, mentálisan gyengültek el ma. Meg kell emésztenünk a történteket, le kell vonnunk a tanulságot, sportpszichológiai segítséget bevonni, és a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalra koncentrálni.”

Íme, a nyitónapról készül videó-összefoglaló:

Pénteken a hölgyek is a BOK-csarnok szőnyegére lépnek, Szekér Szimonetta (53 kg) azeri, a 2019-es Eb-győztes, négyszeres vb-3. Barka Emese (57 kg) spanyol, Szabados Noémi (68 kg) litván, az Eb-2., kétszeres U23-as Eb-győztes Németh Zsanett (76 kg) olasz riválissal kezd.