Nagy gratuláció illeti a lányokat! – Bácsi Péter

Egy arany- és két bronzérmet nyertek, valamint egy ötödik helyezést értek el birkózóink a jordániai Ammánban rendezett U20-as világbajnokságon. Tehetségkutatónk, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója értékeli a történteket.

Az ötfős női csapatból Elekes Enikő (65 kg) megszerezte a magyar birkózósport történetének első junior-világbajnoki címét, Terék Gerda (57 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) a harmadik, míg Szenttamási Róza (55 kg) az ötödik helyen zárt.

„Elekes Enikő többszörösön sporttörténelmet írt, hiszen magyar birkózóként eddig senki nem volt képes arra, hogy az U17-es világ- és Európa-bajnokságot, majd U20-asként ennek a korosztálynak a vb-jét és az Eb-jét is egyazon évben megnyerje. Ő ezt vitte véghez most – mint tudjuk, az U17-esek között 2021-ben remekelt. Fantasztikus, amit csinált, mindezt ráadásul úgy, hogy a vébét megelőző egy hónapban két hétig nem tudott lábra állni, részleges bokaszalag-szakadással bajlódott. Ehhez képest átgázolt a mezőnyön. A női válogatott a csapatrangsor ötödik helyén zárt, ami nagyszerű eredmény. Mindenki odatette magát, a lehető legtöbbet hozták ki a versenyből. Nagy gratuláció illeti a csapatot!” – szögezi le Bácsi Péter.

Kötöttfogásban nem jött össze az éremszerzés. A srácok teljesítményével kapcsolatban tehetségkutatónk úgy fogalmazott: „Kicsit többet vártam, akadtak nyerhető meccseink.”

Szabadfogású fiataljainknak sem jött ki a lépés, dobogós helyezés nélkül zárták a világbajnokságot: „Ennél azért több volt a fiúkban, ezt nekik is elmondtam a helyszínen. Ahogyan azt is, hogy jobban kell hinniük magukban, mert többre képesek – folytatja Bácsi. – Nem az volt a realitás, hogy technikai tussal kapjanak ki, közülük többen bizonyították már, hogy képesek odaérni a legjobbak közé. Nem véletlenül voltak ott, bízunk bennük, s tudjuk, hogy képesek átlépni a határaikat!”

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMÁN

Sportolóink helyezései

Szabadfogás
61 kg: 18. Mizsei Zoltán
70 kg: 20. Nagy Marcell
86 kg: 23. Zsivnovszky Péter
92 kg: 11. Angyal Krisztián

Női birkózás
55 kg: 5. Szenttamási Róza
57 kg: 3. Terék Gerda
65 kg: 1. Elekes Enikő
72 kg: 16. Osváth-Nagy Noémi
76 kg: 3. Nyikos Veronika

Kötöttfogás
55 kg:
9. Domokos Edmond
60 kg: 17. Rafael Dániel
63 kg: 15. Mányik Dávid
67 kg: 23. Takács Zsolt
77 kg: 23. Botos Dominik
130 kg: 10. László Koppány

Írta: K. B.