Mindhárom színű éremből jutott nekünk egy-egy az U23-as Eb-n

A kilencfős csapatunk egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel, valamint két ötödik hellyel tért haza a Bukarestben rendezett U23-as Európa-bajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetésgkutatónk, Bácsi Péter értékeli a történteket.

Kötöttfogású birkózóink is kitettek magukért, a felnőtt-vb-bronzérmes Losonczi Dávid (87 kg) a dobogó legfelső fokára állhatott, míg az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex (97 kg) nyakába ezüstérem került.

„Alex döntője elég véleményes volt az azeri Murad Ahmadiyev ellen, nem tudjuk, hogyan folytatódott volna a mérkőzés, de alapvetően nem született igazságos döntés azzal, hogy tust ítéltek a challange megtekintése után. Dávid hozta azt, amit vártunk tőle, jó meccsei voltak, kétszer is hátrányból fordított, és nem akárkik ellen… Arra a formára emlékeztetett, amelyiket a tavalyi belgrádi vébén láthattunk tőle, kíváncsian várom, mi történik ezen a héten a dániai Thor Masters nemzetközi versenyen – két kiváló nyolcvanhét kilós sportolónk küzd a válogatottságért, Takács István is remek állapotban van, mindkét sportoló megérdemelné a címeres mezt. Klányi Krisztofer az ötödik helyen zárt, sajnos egyértelmű volt a bronzmérkőzése, és Dömök Petiben is bíztunk a nemrégiben a zágrábi rangsorversenyen nyújtott teljesítménye után” – vélekedik Bácsi Péter.

Női birkózásban Szabados Noémi (72 kg) állhatott fel a dobogóra, annak is a harmadik fokára.

„Noémi rendkívül szorgalmas és alázatos, biztos vagyok abban, hogy jót tesz neki a hazai rivalizálás Pók Karolinával. Remekül birkózott a bronzmérkőzésen, évek óta hozza az utánpótlás-eredményeket, s ha mentálisan is megerősödik, akkor ugyanerre a felnőttek között szintén képes lehet” – így Bácsi Péter.

A kétfős szabadfogású csapatunk egy ötödik hellyel zárt, amely Végh Richárd (97 kg) nevéhez fűződik: „Ricsi sajnos simán alulmaradt a helyosztón, reméltem, hogy megismétli a tavalyi remek eredményét, és ismét dobogóra áll. Ez most nem így alakult, de tapasztalatszerzésnek jó volt. Balázs Bálint hosszú kihagyás után szerepelt ismét világversenyen, a tavalyi ezüstérmes romániai Bíró Krisztiántól kapott ki szoros meccsen. Kíváncsi vagyok arra, hogy mire lesz képes a juniorok között. Nagyon sajnálom, hogy a tavaly második helyen záró Korcsog Milán sérülés miatt nem szerepelhetett az Eb-n, ha minden jól alakul, akár meg is nyerhette volna.”

Bácsi Péter összességében úgy értékelt, hogy nem lehetünk elégedetlenek fiataljaink teljesítményével, ugyanakkor megjegyezte, mint mindig, ezúttal is szerepelhettünk volna jobban.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A KIMBA sportolóinak eredményei

Kötöttfogás
72 kg: 5. Klányi Krisztofer
77 kg: 7. Tösmagi Attila
82 kg: 15. Dömök Péter
87 kg: 1. Losonczi Dávid
97 kg: 2. Szőke Alex

Szabadfogás
74 kg: 8. Balázs Bálint
97 kg: 5. Végh Richárd

Női birkózás
59kg: 9. Szabó Nikolett
72 kg: 3. Szabados Noémi

Írta: K. B.
Fotó: UWW