Megnyitottuk a 2023–2024-es tanévet!

Hétfő délután megtartotta harmadik teljes tanévének megnyitóját a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA). Az ünnepélyes eseményen díjazták az utánpótlás-világversenyeken érmes növendékeket.

A programot sportági legendák, edzők, sportolók és szülők mellett megtisztelte jelenlétével Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója, Hegedüs Csaba, a KIMBA olimpiai bajnok szakmai főtanácsadója, Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Lőrincz Tamás, a KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, valamint Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

Schmidt Ádám kedves szavakkal köszöntötte az akadémistákat: „A tavalyi évnyitóra is meghívást kaptam, nagy öröm, hogy immár másodjára lehetek itt. A KIMBA-ban minden adott ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok kihozzák magukból a maximumot. A sportág hazai legjobbjai irányítják a szakmai munkát, akik pontosan tudják, mi kell a sikerhez. Itt minden azért van, hogy fejlődhessetek, hogy egyszer ti is úgy álljatok a dobogón, mint Lőrincz Tamás Tokióban.”

Fábián László úgy fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy átérezzétek, milyen ide tartozni, a birkózó- és a magyar sportcsaládhoz. Tudnotok kell, hogy a legjobb helyen vagytok. Tartsátok szem előtt a pozitív példákat, amelyekkel nap mint nap találkoztok. Sok sikert és kitartást kívánok nektek!”

Lőrincz Tamás a nyári világversenyek értékelése mellett a jövőre is tekintett: „Tizenhét érmet nyertünk a nyári utánpótlás-világ- és Európa-bajnokságon, ami fantasztikus. Ezúton is gratulálok az érmeseknek, és annak az ötvennyolc sportolónknak is, aki a magyar színeket képviselte a világversenyeken. Szép sikereket értünk el, és fájó vereségeket is szenvedtünk, de a lényeg a folyamatos fejlődés, ezekből mind tanulhatunk! Több mint kétszáz birkózóval vágunk neki az új tanévnek, hatvankettő új akadémistát köszönthetünk magunk között.  Ez azt jelenti, hogy a szülők és az edzők is bíznak bennünk, mi mindent megteszünk, hogy megháláljuk a bizalmat. Az kívánom nektek, hogy álmodjatok nagyot, képzeljétek el a sikert. Megígérhetem, hogy az akadémia munkatársai segítenek nektek a hosszú és rögös úton.”

Németh Szilárd leszögezte, elégedett azzal, amit a KIMBA elért az alapítása óta: „A legfőbb célunk a közösségépítés. Olyan fiatalokat nevelünk, akik képesek kiállni a céljaikért, Magyarországért, a magyar érdekekért és a teljes birkózócsaládért. Fontos az is, hogy sportolóink ne csak a szőnyegen, hanem az életben is megállják a helyüket, kiváló magyar állampolgárrá és kiváló magyar birkózóvá váljanak. Úgy látom, és az eredmények is ezt mutatják, hogy jó és sikeres úton járunk. Mindenki megtalálta a helyét, itt akkor is jó kedvet látok, amikor izzadtan hagyjátok el a termet. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a magyar államnak, amely bízott és bízik bennünk, s amely úgy vélte, érdemes a munkánkba fektetni.”

A résztvevők ezután videoösszeállításokat tekinthettek meg a világversenyeken érmes KIMBA-sportolók legszebb akcióiról. Bacsa Péter, Hegedüs Csaba, Lőrincz Tamás, Németh Szilárd, Schmidt Ádám és Süle László díjakat adott át a dobogósoknak.

A program a gyerekek ünnepélyes fogadalomtételével, valamint a Szózat közös eléneklésével zárult, amelyet követően a szervezők hidegtállal és üdítőkkel kedveskedtek a vendégeknek.

A teljesség igényével mutatjuk a KIMBA-díjazottak eredményeit az elmúlt egy évből:

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, Belgrád
Kötöttfogás
87 kg:
3. Losonczi Dávid

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, Pontevedra
Kötöttfogás
97 kg:
1. Szőke Alex

U23-AS EURÓPA-BAJNOSKÁG, Bukarest
Kötöttfogás
87 kg:
1. Losonczi Dávid
97 kg: 2. Szőke Alex
Női birkózás
72 kg:
3. Szabados Noémi

U20-as világbajnokság, Ammán (1 arany, 2 bronzérem)
Női birkózás
57 kg:
 3. Terék Gerda
65 kg: 1. Elekes Enikő
76 kg: 3. Nyikos Veronika

U20-as Európa-bajnokság, Santiago de Compostela (2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérem)
Szabadfogás
61 kg:
 3. Mizsei Zoltán
Női birkózás
55 kg:
 3. Szenttamási Róza
57 kg: 2. Terék Gerda
65 kg: 1. Elekes Enikő
72 kg: 3. Osváth-Nagy Noémi
76 kg: 1. Nyikos Veronika

U17-es Európa-bajnokság, Tirana (1-1 arany- és ezüst-, 2 bronzérem)
Kötöttfogás

48 kg: 3. Zsitovoz Petro
51 kg: 2. Tótok Péter
Női birkózás
57 kg:
 1. Ritter Sophie
73 kg: 3. Müller Petra

U15-ös Európa-bajnokság, Kaposvár (2 arany-, 1-1 ezüst- és bronzérem)
Kötöttfogás
41 kg:
 3. Kovács Keve
Női birkózás
33 kg: 
2. Szentpál Vivien
46 kg: 1. Zsitovoz Mária
58 kg: 1. Ritter Sophie

Írta: K. B.
Fotó: F. L.