Losonczi és Szőke ezüst-, Váncza bronzérmes

Sportolóink közül a 87 kilogrammos Losonczi Dávid és a 97 kilós Szőke Alex ezüst-, Váncza Istzván (67 kg) bronzérmet szerzett a budapesti BOK-csarnokban rendezett Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, az UWW rangsoroló viadalának utolsó, vasránapi napján.

Számos külföldi kötöttfogású klasszis mellett hat KIMBA-s birkózót láthattunk a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny vasárnapi zárónapján. A világbajnok és tavaly ugyanitt ugyanezt a versenyt megnyerő, tehát címvédő Losonczi Dávid a 87 kilósok között elsőre két remek négypontos dobással múlta felül (technikai tus, 8:0) az Ázsia-bajnoki 3. dél-koreai Li Szung Hvant, majd hasonlóan nagy arányban az Ázsia-bajnok, vb-5. kazah Nurszultan Turszinovot. Továbbra is maradt még ennél a kontinensnél, hiszen legközelebb az iráni Mohammadhoszejn Mahmodit győzte le 5:3-ra. Az elődöntőben összejött a tavalyi vb-döntő párosítása Ali Cengizzel. Mint ismert, honfitársunk hiába tusolta be a törököt Belgrádban, a helyszínen a rivális nyert, de jelentős sportdiplomáciai sikerként végül két világbajnokot hirdettek. Ezúttal viszont megadták azt a bizonyos tust honfitársunk 5:2-es vezetésénél, teljes joggal!

Losonczi aztán sérülés miatt (felrepedt az álla, össze kellett varrni a kórházban) visszalépett az Eb-győztes, vb-bronzérmes bolgár Szemen Novikov elleni döntőtől, így ezüstérem került a nyakába. Természetesen mindezt a minél sikeresebb olimpiai szereplés érdekében tette.

Ugyanebben a súlycsoportban küzdött Vitai Vendel is, aki a szlovákiai Sipka Norbert ellen elért sikerét követően kikapott az Európa-bajnok Takács Istvántól.

A 97 kilogrammosok között a vb-ezüstérmes, olimpiai 5. Szőke Alex 4:1-re verte az iráni Sajan Habibzarét, majd ellenfelei visszalépésének köszönhetően döntőbe jutott. Alex sajnos nem szerzett kvótát Párizsra, ettől még rangadót vívott a világ- és Ázsia-bajnok iráni Mohammadhadi Szaravival. 2021-ben Oslóban ugyanez volt a vb-döntő szereposztása. Ezúttal a passzivitási pontok utáni 1:1 még nekünk kedvezett, ám az iráni klasszis levitele eldöntötte a csatát, Szőke 3:1-re kikapott és ezüstérmes lett.

A 67 kilóban Eb-ezüstérmes, az olimpiáról hajszállal lemaradó, ezúttal 72 kilóban induló Váncza István bravúros, 4:2-es győzelmet aratott az Európa-bajnok, vb-2. azeri Ulvi Ganizade ellen, ám az elődöntőben 2:1-re kikapott az Afrika-bajnok, U20-as vb-győztes egyiptomi Musztafa Alameldintől, így a harmadik helyért léphetett szőnyegre. A helyosztón a francia Misha Snjoyan ellen 2:1-re nyert, így felálhatott a dobogó alsó fokára.

Dömök Péter (82 kg) két vesztes mérkőzéssel az ötödik helyen zárt, Mányik Dávid (67 kg) ugyanilyen mérleggel kiesett.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOKCSARNOK 
Vasárnap
Kötöttfogás
Sportolóink eredményei

67 kg. Selejtező: Orta (kubai)–Mányik 8:0. Vigaszág: Szogabe (japán)–Mányik – Mányik visszalépett. 
82 kg. Negyeddöntő: Szilvássy–Dömök 3:1, Bronzmérkőzés: Bradu (moldovai)–Dömök 3:0.  
87 kg. Selejtező: Losonczi–Li Szung Hvan (dél-koreai) 8:0. Nyolcaddöntő: Vitai–Sipka 3:1, Losonczi–Turszinov (kazah) 8:0. Negyeddöntő: Takács–Vitai 8:0, Losonczi–Mahmodi (iráni) 5:3. Elődöntő: Losonczi–Cengiz (török) 5:2-nél tus. Döntő: Novikov (bolgár)–Losonczi – Losonczi visszalépett.  
97 kg. Negyeddönő: Szőke–Habibzare (iráni) 4:1. Elődöntő: Szőke–Mejia (hondurasi) – Mejia sérülés miatt visszalépett. Döntő: Szaravi (iráni)–Szőke 3:1.

Írta: MBSZ, K. B.
Fotó: MBSZ, Wolfort Tibor