Losonczi Dávid világbajnoki ezüstérmes!

Ezüstérmet szerzett a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság záró napján a kötöttfogású 87 kilogrammosok között ösztöndíjasunk, Losonczi Dávid, aki a döntőig vezető úton nagyszerű teljesítménnyel menetelt, majd a fináléban is mindent megtett a győzelemért, de vitatható körülmények között 8:7-re kikapott a török Ali Cengiztől, így az ötkarikás kvóta után ezüstérmet szerzett a szerb fővárosban.

Losonczi Dávid jól ismert riválissal találkozott a világbajnoki döntőben. Az a török Ali Cengiz állt vele szemben, akit Takács István áprilisban legyőzött a zágrábi Európa-bajnokság döntőjében. Sejteni lehetett, hogy jó formában van, hiszen mások mellett az olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyukot legyőzve menetelt az aranycsatába. De ettől függetlenül erősen bízhattunk abban, hogy a második magyar világbajnoki címet is megünnepelhetjük a Stark Arénában, hiszen Losonczi Dávid világklasszisokon gyakorlatilag átgázolva szerezte meg a magyar birkózósport második párizsi olimpiai kvótáját, és jutott a fináléba.

Sportolónk kékben, nagy lendülettel szaladt a szőnyegre, a közel százfős magyar szurkolótábor tapsviharral kísérte. Cengiz Losonczi eddigi ellenfeleinél láthatóan stabilabban állt a lábán, ám a mi szempontunkból jól indult a mérkőzés: a bírók a törököt látták passzívabbnak, járt érte az egy pont (1:0), ezzel együtt lenti helyzetből próbálkozhatott a magyar – sikertelenül, nem jött össze az emelés. Losonczi nagyobb gőzerőre kapcsolt, ki szerette volna tolni a törököt, de ő fejlefogásból nagyot kontrázott, négypontos dobást hajtott végre (1:4), s ha ez nem lenne elég, mezhúzásért kétpontos intést ítéltek ellenünk (1:6).

A második menetben kiegyenlítetten alakult az állóhelyzet, érthető, hogy a passzivitást „visszaadták” a töröknek (1:7), lentről jöhetett. Pörgetni próbált, Losonczi fantasztikus ütemben kontrázott, és a karját behúzva kétszer is bebillentette (5:7), majd tusolta, mintegy 45 másodpercig. Forgolódott a török, a mérkőzésvezető megemelte a kezét, megadta volna – két társa nem értett egyet vele. Cengiz majdnem kifordult, de Losonczi átlépve őt nyílegyenesen a hátán tartotta a szőnyegen, közel öt másodpercig, teljesen egyértelmű tushelyzet; a mérkőzésvezető ismét megemelte a kezét, de társai továbbra sem értettek egyet vele. Cengiz kifordult, de szabálytalanság miatt kétpontos intéssel szankcionálták – az így kialakult 7:7-es állás neki kedvezett, a nagyobb értékű akció miatt. Lenti helyzet következett, Losonczi ismét nem tudott emelni. Nagyon elfáradt. Tizenöt másodperc maradt hátra, megindult, levitte. Két pont járt volna érte, de nem adták meg – jogos volt az ítélet, Losonczi lábra nyúlt. Módos Péter szövetségi kapitány challenge-et kért, elveszítettük, és ezzel együtt a mérkőzést is, 8:7-re. Losonczi Dávid karrierje legnagyobb sikerét elérve, a tavalyi világbajnoki bronzérme után ezúttal a dobogó második fokára állhatott fel.

„Büszke vagyok magamra, mert elértem álmomat a kvótaszerzéssel – értékelt a döntőt követően Losonczi Dávid. – Szerintem az egész világbajnokságon jól birkóztam, és úgy érzem, többet tettem a töröknél a győzelemért. Betusoltam, de a bírók nem így látták, a Jóisten ezt valamiért most nem akarta.”

Írta: K. B.
Fotó: R. T.