Losonczi Dávid köszöntése a KIMBA-ban: győzött az igazság!

Az akadémiánkon tartott szerdai sajtóeseményen köszöntötte a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége a sportág újdonsült, immár 22. hazai világbajnokát, Losonczi Dávidot, akinek, mint ismert, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) a jelentős magyar sportdiplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően utólag ítélte oda a címet.

Ösztöndíjasunk belépésekor tapsvihar tört ki a teremben, majd videón elevenítették fel azt a bizonyos szituációt, amikor a 23 éves kiválóság tushelyzetben tartotta a török Ali Cengizt.

Honfitársunk elárulta, hogy már akkor el akarta engedni ellenfelét, amikor a vezetőbíró először felemelte a kezét, de a szőnyegelnök nem adott engedélyt kollégájának, hogy leüsse a tust. „Amikor a bíró szétfújta az akciót, akkor ránéztem a szőnyegelnökre és azt mondtam neki, „tudod, hogy tus volt”, erre ő rám nem túl szépen nézett vissza rám, és inkább elfordult, mert tényleg tudta, és nemcsak ő, hanem mindenki a világon” – fogalmazott Losonczi Dávid, megköszönve az MBSZ erőfeszítéseit. Hozzátette, hogy édesapjától, az ESMTK szakosztály-elnökétől, Losonczi Ottótól tudta meg a jó hírt, amelyet megkönnyeztek egymás vállán.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, akadémiánk alapítója felelevenítette, hogy a 2016-os riói olimpián hasonlóan kétes bírói döntések következményeként Lőrincz Viktor – aki jelenleg a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője és a tokiói ötkarikás játékok ezüstérmese – vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen, de a nemzetközi szövetség akkor nem változtatott a végeredményen. „Akkor is elmondtam, az számítson, ami a szőnyegen történik a két versenyző között, és nem az, amiben esetleg a bírók jól vagy rosszul tudnak dönteni. S most ez történt: győzött az igazság!” – jelentette ki Németh Szilárd.

Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, nevelőműhelyünk operatív igazgatója, az UWW elnökségi tagja elárulta, a döntéshozó testület múlt pénteki ülésén terjesztették fel Losonczi belgrádi fináléjának kérdését, amelyhez Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke érzelmileg is közelített, hiszen már a vb-n személyesen kért elnézést Losonczitól. Kisebb vita és érvelések után a tagok egyetértettek abban, hogy súlyos bírói tévedés történt, majd egyhangúan szavazták meg a birkózónknak is a vb-címet, noha a jelenlegi szabályok 1997 óta nem ismerik az óvás intézményét. Losonczi zárásképpen elmondta, nagy motivációt adott ez a kései, de jogos elismerés ahhoz, hogy minden erejével készüljön a párizsi olimpiára.

Írta: MBSZ
Fotó: F. L.