„Immár mindenki láthatja, a KIMBA jelenti a mi utunkat”

Kiválóan teljesített U20-as csapatunk a spanyolországi Santiago de Compostelában rendezett U20-as birkózó Európa-bajnokságon, hiszen két ötödik hely mellett 2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett. Tehetségkutatónk, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

A legjobban a hölgyek szerepeltek, két aranyérmet nyertek, Elekes Enikő (65 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Terék Gerda (57 kg) ezüst-, Szenttamási Róza (55 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) bronzérmet szerzett.

„Nem leptek meg a lányok, de azt azért nem gondoltam, hogy ennyire jól sikerülhet nekik az Eb. Nyikos Veronika megvédte Európa-bajnoki címét, ami hatalmas fegyvertény, és Elekes Enikő is kiválóan birkózott. Több olyan meccset láthattunk a lányoktól, amelyen hátrányból álltak fel, ez külön öröm. Csak gratulálni tudok a teljes csapatnak” – vélekedik Bácsi Péter.

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember az egyetlen szabadfogású bronzérmesünkről, Mizsei Zoltánról (61 kg) és a két ötödik helyezettünkről, Szokol Leventéről (kf, 87 kg), valamint Angyal Krisztiánról (szf, 92 kg) is szót ejtett: „Mizsei Zoli tudott meccseket nyerni, s noha kedvező volt a sorsolása, élnie kellett vele – ő megtette, szép volt. Szokol Leventéről ugyanez elmondható, azzal a különbséggel, hogy neki a helyosztó nem jött össze, ám az ötödik hellyel is felülmúlta a várakozásokat. Krisztiánnak is egész jó volt a sorsolása, sajnálom, hogy az érem nem jött össze, akár meglehetett volna.”

Bácsi Péter összességében elégedett a válogatott teljesítményével, hiszen az előzetesen célként megfogalmazott célt túlszárnyalták.

„Külön öröm, hogy szabadfogásban is ünnepelhettünk dobogóst, erre volt a legkevesebb esélyünk. Nagy dicséret illet mindenkit, remekül szerepeltünk, mindazonáltal örültem volna annak, ha az oroszok és fehéroroszok is indulnak, így láthattuk volna a teljes képet. Amikor megalakult a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), akkor azt mondtam, rövid időn belül látható lesz az eredménye. Nyolcból hat érmet olyan sportoló szerzett, aki a KIMBA-ban is készül – immár mindenki láthatja, ez a nevelőműhely jelenti a mi utunkat.”

Bácsi Péter elmondta, hogy a fiatalok rövid pihenőt követően megkezdik a felkészülést az augusztus közepén Varsóban esedékes korosztályos világbajnokságra, amelyen reményeink szerint hasonlóan sok örömöt okoznak.

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
55 kg:
14. Domokos Edmond
60 kg: 7. Rafael Dániel
67 kg: 16. Takács Zsolt
77 kg: 17. Botos Dominik
87 kg: 5. Szokol Levente
97 kg: 12. Kudelász Hunor

Női birkózás
50 kg:
7. Fáth Bianka
53 kg: 8. Matyi Vivien
55 kg: 3. Szenttamási Róza
57 kg: 2. Terék Gerda
59 kg: 9. Borsos Viktória
62 kg: 7. Soliman Yasmine
65 kg: 1. Elekes Enikő
72 kg: 3. Osváth-Nagy Noémi
76 kg: 1. Nyikos Veronika

Szabadfogás
57 kg:
9. Rácz Balázs
61 kg: 3. Mizsei Zoltán
70 kg: 10. Nagy Marcell
74 kg: 9. Balázs Bálint
86 kg: 8. Zsivnovszky Péter
92 kg: 5. Angyal Krisztián
125 kg: 7. Bazsó Adolf

Írta: K. B.
Fotó: UWW