Gulyás István: Kiváló csapat kezd kialakulni

Gőzerővel zajlik az alapozás a szabadfogású fiúknál is, a szakág vezetőjével, Gulyás Istvánnal beszélgettünk a programról, aki emellett értékelte a 2023-as esztendőt is.

A szakember elsőként arról beszélt, hogy a társaság három részre szakadt a héten: „Két emberünk Lengyelországban, Karlinóban az ilyenkor megszokott edzőtáborokban dolgozik együtt a hazaiakkal, valamint német és észt sportolókkal, őket Farkas Gábor kísérte el. Azok a birkózók, akik immár harmadik éve tartoznak az akadémia kötelékébe, Szlovákiában, a Csorba-tónál edzőtáboroznak a női válogatottal, ott kőkemény alapozómunka folyik. Csepelen tíz fiatalunk maradt, itt is az erőnlétépítésen van a hangsúly” – fogalmaz Gulyás István.

Növendékeink nemrégiben Pozsonyban szerepeltek nemzetközi versenyen, amelyen négy arany- mellett két-két ezüst- és bronzérmet szereztek.

„Jól birkóztak a fiúk, ez volt az utolsó viadal az évben. Hiába zajlik az alapozás, a közelben lévő nívós megméretéseket nem szabad kihagynunk, hiszen három, négy vagy akár öt minőségi mérkőzésen szerezhetnek tapasztalatot a gyerekek. Gyűjtjük a meccseket, akadnak olyan akadémistáink, akik 2023-ban negyven vagy még annál is több tétmérkőzésen léptek szőnyegre. Az ötvenhez közelítve ideálisnak tekinthető a szám” – magyarázza Gulyás István.

A szakember kifejtette, rendkívül pozitívan látja az elmúlt egy évben történteket: „Erős mag alakult ki, egymást húzzák előre a srácok, folyamatosan versengenek, ami jó. A szőnyegen is egyre gyakrabban jönnek a szép eredmények, örülök, hogy a megfelelő komolysággal állnak a feladatokhoz. Az újonnan csatlakozók is próbálják felvenni a ritmust, tényleg kiváló csapat kezd kialakulni, amely megérett arra, hogy jövő januártól komolyabb edzőpartnerekkel is készüljön. Nagyon remélem, hogy a juniorkorosztály végére olyan állapotba kerülnek a srácok, hogy két-három év múlva a felnőttmezőnyben is megmutathatják az oroszlánkörmeiket.”

Gulyás végül elmondta, az olasz válogatottal kiváló együttműködés alakulhat ki annak okán, hogy őt felkérték, segítse az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Frank Chamizo olimpiai felkészülését: „Ha minden a tervek szerint alakul, akkor januárban megkezdődik a közös munka Olaszországban. Ez a KIMBA-s fiatalok tekintetében is pozitív, hiszen néhány sportolónk rendszeresen csatlakozhatna a válogatott munkájához, ami hosszútávon nagyon sokat adhat. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a történet.”

UTÁNPÓTLÁS NEMZETKÖZ VERSENY, POZSONY

Sportolóink eredményei

U20
1. Gangl Zétény, Major Zoltán és Mizsei Zoltán
2. Rácz Balázs és Varga Márton
3. Biblia Róbert

U17
3. Varga Bendegúz

U15
1. Donkó Lehel

Írta: K. B.
Fotó: F. L.