Elekes két meccset nyert a BOK-csarnokban

Hat sportolónk lépett szőnyegre a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékverseny, a nemzetközi szövetség (UWW) rangsoroló viadal második, pénteki napján, amelyen az ezúttal 62 kilogrammban induló Elekes Enikő jutott legtovább.

Üde színfolt volt a három héttel ezelőtt a spanyolországi Santiago de Compostelában U20-as Európa-bajnoki címet ünneplő Elekes Enikő (62 kg) teljesítménye, aki a megszokotthoz (65 kg) képest eggyel alacsonyabb súlycsoportban rendkívül magabiztosan kezdett, hiszen az U23-as Eb-ezüstérmes francia Ameline Douarre-ét és az U23-as világbajnoki bronzérmes nigériai Esther Kolawolét is maga mögé utasította, meggyőző különbséggel.

Az elődöntőért a kínaiak vb-harmadik helyezettjével, az Ázsia-bajnok Lo Hsziao-csüannal került szembe, gyönyörű akciókkal 5:2-re is vezetett, ám a kínai mögékerülés után felfűzte Elekes karját, a hátára fordította, és tusolta. A Kőbánya 18 éves versenyzője vereségével a megméretéstől is búcsúzott, mivel a kínai az elődöntőben kikapott a bolgár világ- és négyszeres Európa-bajnok Biljana Dudovától.

„Amiatt nem vagyok szomorú, hogy kikaptam, az viszont rendkívül bosszant, hogy a kínai lány gyakorlatilag semmit nem csinált a bolgár elleni meccsen, ha egyszer megindul, szerintem nyer, s akkor szőnyegre léphettem volna még. Biztos vagyok abban, hogy Dudovának meggyűlt volna a baja velem! Persze, reálisan nézve valószínűleg legyőz, de mindent megtettem volna annak érdekében, hogy ez ne történjen meg” – fogalmazott Elekes a helyszínen.

Vereségüket követően hárman jutottak vigaszágra, ott Fáth Bianka (50 kg) a nigériai Genesisszel, Matyi Vivien (53 kg) a lengyel Krawczykkal, míg Soliman Yasmine (62 kg) a német Niemeschsel szemben maradt alul.

Terék Gerda (57 kg) egy-egy nyertes és vesztes mérkőzés után esett ki, Szabados Noémi (68 kg) egy vereséggel búcsúzott.

UWW-RANGSORVERSENY, BUDAPEST

Pénteki eredményeink

Selejtező
50 kg: Szokolova (egyéni induló)–Szekér Szimonetta 8:2-nél tus
50 kg: Feng (kínai)–Fáth Bianka 10:0
53 kg: Yépez Guzmán (ecuadori)–Matyi Vivien 8:0-nál tus
57 kg: Terék Gerda–Szél Anna 0:5-nél Szél feladta
62 kg: Elekes Enikő–Douarre (francia) 8:0
68 kg: Larroque (francia)–Szabados Noémi 7:0

Nyolcaddöntő
57 kg:
Jeon Gae (dél-koreai) Terék 3:1-nél tus
62 kg: Elekes–Kolawole (nigériai) 6:1

Negyeddöntő
62 kg:
Hsziao-csüan (kínai)–Elekes 6:5-nél tus

Vigaszág
50 kg:
Genesis (nigériai)–Fáth 10:0
53 kg: Krawczyk (lengyel)–Matyi 10:0
62 kg: Niemesch (német)–Soliman 10:0

Írta: K. B.
Fotó: R. T.