Elekes Enikő U20-as világbajnok, Terék Gerda bronzérmes!

A 65 kilogrammos Elekes Enikő aranyérmet nyert a jordániai Ammánban zajló U20-as birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján, amelyen Terék Gerda (57 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Csütörtökön fantasztikusan mutatkozott be U20-as Európa-bajnokunk, Elekes Enikő (65 kg), aki úgy jutott be a péntek esti döntőbe, hogy riválisai mindössze egy pontot csináltak rajta – a törökök U17-es Eb-győztesét, Duygu Gent, az U17-es vb-harmadik fehérorosz (egyéni induló) Kszenja Cijarenját, valamint a felnőtt Afrika-bajnok tunéziai Hadizsa Dzslasszit is könnyedén utasította maga mögé.

Enikő az aranycsatában a tavaly 53 kilóban junior-világbajnok indiai Antimmal nézett farkasszemet. Noha a vezetést passzivitási ponttal az indiai szerezte meg, ezt követően növendékünk átvette az irányítást, és gyönyörű akciókkal apárnként felőrölte ellenfelét, s rendkívül taktikus birkózással 9–2-re diadalmaskodott, tehát U20-as világbajnoki címet ünnepelt Ammánban!

Terék Gerda a harmadik helyen zárt

Terék Gerda (57 kg) csütörtökön három győztest mérkőzést követően jutott az elődöntőbe, amelyben nagy csatában kapott ki a japán Arai Icsikától, tehát péntek este a harmadik helyért léphetett szőnyegre, mégpedig a kanadai Gabriela Ines Cross ellen. A vezetést a rivális szerezte meg passzivitási ponttal, a második menetben Gerda fordított, majd az utolsó percben levitelt követően egészen a technikai tusig pörgette a kanadait, ezzel világbajnoki bronzérmet nyert!

Szép volt, lányok, büszkék vagyunk rátok, hatalmas gratuláció jár nektek!

Pénteken kezdetét vette a kötöttfogású verseny, Domokos Edmond (55 kg), Mányik Dávid (63 kg), Botos Dominik (77 kg) és László Koppány (130 kg) is az első mérkőzésén szenvedett vereséget. Közülük egyedül Domokos jutott vigaszágra, így ő szombaton a tovább küzdhet.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMÁN

Sportolóink pénteki eredményei

Selejtező
55 kg:
 Farid Sadikhli (azeri)–Domokos Edmond 8–0
77 kg: Andreasz Vaszilakopulosz (görög)–Botos Dominik 6–1

Nyolcaddöntő
63 kg:
 Szavada Komej (japán)–Mányik Dávid 3–1
130 kg: Aden Attao (amerikai)–László Kopány 8–7

Bronzmérkőzés
57 kg: Terék Gerda–Gabriela Cross (kanadai) 12–2

Döntő
65 kg:
 Elekes Enikő–Antim Antim (indiai) 9–2

Sportolóink további programja

Kötöttfogás
Szombat. 55 kg: Domokos Edmond (vigaszág)
Szombat-vasárnap. 60 kg: Rafael Dániel, 67 kg: Takács Zsolt

Írta: K. B.
Fotó: UWW