Elekes Enikő szumóban is történelmi világbajnoki címet szerzett

Jól tudjuk, hogy növendékünk, Elekes Enikő augusztusban megszerezte a magyar birkózósport első női junior-világbajnoki címét. Ám ezúttal másik sportágban, szumóban is történelmet írt, hiszen a Tokióban zajló vb-n a dobogó felső fokára állhatott, a magyar nők közül ugyancsak elsőként.

Elekes Enikő a magyar birkózósport, egyben akadémiánk egyik legnagyobb reménysége. 2019-ben elért U15-ös Európa-bajnoki címe mellett 2021-ben egyazon évben megnyerte az U17-es világ- és Európa-bajnokságot. Az idén augusztusban a jordániai Ammánban rendezett junior-világbajnokságon nem csak azzal írt történelmet, hogy ő lett Magyarország első női junior-világbajnoka: eddig egyetlen birkózónk sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n, majd az U20-as világ- és Európa-bajnokságon is ugyanabban az évben diadalmaskodjon.

És most szumóban is hatalmas bravúrt ért el!

A Magyar Szumó Szakszövetség tájékoztatása szerint a 19 éves kiválóság vasárnap a női 65 kilósok elődöntőjében lengyel riválisát könnyedén felülmúlva jutott be a fináléba, amelyben tajvani riválist győzött le.

„Eddig is bizonyított már többször szumóban, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta a nevét a szumó sporttörténetébe” – nyilatkozta Ancsin László a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) főtitkára, a szumószövetség elnöke.

Írta: MTI, K. B.
Fotó: UWW, archív