Elekes Enikő: Maradjunk annyiban, hogy volt már jobb sorsolásom

Junior-világ- és Európa-bajnok fiatalunkkal, Elekes Enikővel beszélgettünk mások mellett arról is, hogy tavasszal részt vesz az olimpiai kvalifikációs versenyeken.

Pályafutása harmadik UWW-rangsorversenyén szerepelt múlt héten Elekes Enikő, aki a 62 kilogrammosok között az első körben tusverseséget szenvedett a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Motoki Szakurától.

„Nem lett volna annyira rossz az a meccs, de eléggé megilletődtem – emlékszik vissza növendékünk. – Az első mérkőzéseim amúgy sem szoktak jól menni, pech, hogy rögtön vele kerültem szembe. Ha valamilyen csoda folytán mégis megverem, akkor a vb-harmadik kínai Lili Li-li következik, s ha rajta is túljutok, akkor az olimpiai bronzérmes, vb-második, Európa-bajnok ukrán Irina Koljadenkóval találom szemben magan, aztán meg a világbajnok, olimpiai második kirigiz Ajszulu Tinibekovával. Maradjunk annyiban, hogy volt már jobb sorsolásom…”

Elekes kifejtette, állásból úgy érezte, jól mozog Motoki ellen, aki viszont a lenti helyzetben rendkívül domináns teljesítményt nyújtott, és noha fiatalunk az orsót még kivédte, utána már nem tudott mit kezdeni a klasszissal.

Sportolónk alapvetően a 65 kilogrammosok mezőnyében versenyez, de a felnőttek között – az olimpiai kvalifikációt is szem előtt tartva – 62 kilóban szerepel.

„Azért én még nagyon nem vagyok felnőtt, de néha »bekacsintok« hatvankét kilóba. Úgy néz ki, tavasszal megpróbálom az olimpiai kvalifikációs versenyeket, oda nagyjából három-négy kilót kell fogynom. Benne van a pakliban a kvótaszerzés, de a realitás azt diktálja, hogy nem leszek ott Párizsban. Szerintem lesznek fogható meccseim, ha az első viadalon még nem, a másodikon nagyobb esélyem van arra, hogy jobb sorsolást kapjak. Eddig három UWW-rangsorversenyen indultam, ez kevés ahhoz, hogy pontosan be tudjam határolni, hol tartok a legjobbakhoz képest. Azt érzem, jó úton haladok, de sok időre, edzésre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy én is az elithez tartozzak.”

Elekes Enikő végül arról mesélt, hogy élete egyik legjobb alapozását tudhatja maga mögött, amelyben szinte végig a felnőttválogatott programját követte. Jelenleg egy hónapos tatai edzőtáborban készül, s elmondta, a februári felnőtt Európa-bajnokságon nem vesz részt, gőzerővel készül a kvalifikációs viadalokra.

Írta: K. B.
Fotó: UWW