Bácsi Péter elégedett az U15-ös Eb-n történtekkel

Birkózóink 2 arany-, 1-1 ezüst- és bronzéremmel zárták a Kaposvár Arénában rendezett U15-ös Európa-bajnokságot. A remek eredményt a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetségkutatónk, Bácsi Péter értékeli.

A Zsitovoz Mária (46 kg) és Ritter Sophie (58 kg) állhatott a dobogó legfelső fokára, míg Szentpál Vivien (33 kg) ezüstérmet nyert. Érdemes kiemelni a teljes magyar válogatott teljesítményét, hiszen 3 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel 139 pontot gyűjtött, ami elegendő volt ahhoz, hogy megnyerje a csapatrangsort.

„Az egész lánycsapat nagyszerűen küzdött, abszolút nem látszott a megilletődöttség, amelyet a hazai pálya okozhatott volna. Nem csak az aranyérmeseké ez a siker, csapatként nyertek, együtt csinálták végig a remek felkészülést. Szofi az U17-es Európa-bajnoki címe után megvédte U15-ös kontinensbajnoki címét, ez nem meglepő, ahogyan Zsitovoz Mária győzelmére is számítottunk. Az orosz és fehérorosz sportolók egyéni indulóként szerepeltek, a lányok között a magyar és az UWW-himnuszon kívül nem játszottak el másikat, ez is tovább növeli eredményeink értékét. Jó volt látni, ahogyan maguk mögött hagyták a mezőnyt, ezúton is gratulálok a felkészítő edzőknek és a klubedzőknek is, nagy dicséret illet mindenkit” – vélekedik Bácsi Péter.

Kötöttfogásban egyetlen dobogósunk lett, a 41 kilogrammos Kovács Keve személyében.

„Nagyon jól birkózott, sajnos a négy között sima vereséget szenvedett, viszont a bronzmeccsen ugyanolyan határozottsággal nyert, mint az elődöntőt megelőző mérkőzésein. Tavaly is dobogóra állt, nagy fegyvertény, hogy ezt megismételte. Nincs oka a szomorkodásra, jövőre még feljebb léphet!”

Szabadfogásban ezúttal nem szereztünk érmet: „Bíztam abban, hogy a tavalyi sikerhez hasonlóan az idén is összejöhet legalább egy dobogós helyezés, de sajnos ez most nem sikerült. Az oroszok és a fehéroroszok az egész mezőny erőviszonyát átírták, nagyon sokszor hallgattuk meg az UWW-himnuszt, minden eredményhirdetésen ott álltak a dobogón. Ebben a korosztályban nagy lemaradás tapasztalható, fel kell vennünk a versenyt a nemzetközi középmezőnnyel, hogy legyen esélyünk érmet, érmeket nyerni. Jelenleg ez volt a realitás.”

A kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok szakember összességében elégedett a történtekkel: „Le a kalappal, mindenki előtt! És ezt nem csak a versenyzőkre, a szervezői csapatra is értem, amely hatalmas terhelés alatt van, hiszen ezen a héten csütörtökön már kezdődik is az UWW-rangsorverseny a BOK-csarnokban. Gratulálunk, minden remekül alakult Kaposváron. A most szereplő fiatalok közül sokan készülnek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, remélem, a többiek is kacérkodnak a gondolattal, hogy a KIMBA-t válasszák, ennél jobb döntést ugyanis nem hozhatnak” – zárta Bácsi Péter.

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR

Sportolóink helyezései

Kötöttfogás
41 kg:
3. Kovács Keve
44 kg: 7. Juhász Imre
48 kg: 13. Kazinczy Bálint
68 kg: 21. Tóth Kristóf
75 kg: 11. Kóródi Zsombor

Szabadfogás
41 kg: 11. Szuromi László
52 kg: 21. Donkó Lehel
75 kg: 11. Bárány-Almási Tamás

Női birkózás
33 kg:
2. Szentpál Vivien
46 kg: 1. Zsitovoz Mária
54 kg: 9. Czeglédi Emese
58 kg: 1. Ritter Sophie
58 kg: 12. Báger Barbara

Írta: K. B.
Fotó: R. T.