„Amit ki lehetett, azt kihozták magukból”

Növendékeink egy aranyérmet nyertek és egy negyedik helyezést értek el a budapesti BOK-csarnokban rendezett Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, a nemzetközi szövetség (UWW) rangsoroló viadalán. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetségkutatónk, Bácsi Péter értékeli a történteket.

Vasárnap Losonczi Dávid (87 kg) négy magabiztosan megnyert mérkőzést követően állt fel a dobogó legfelső fokára.

Kiválóan mozgott, megkapta a legjobb magyar kötöttfogású birkózónak járó díjat, teljes joggal, hiszen negyvenegy pontot csinált riválisain, miközben rajta egyetlenegyet sem tudtak végrehajtani. Nagy dicséret illeti a teljesítményéért” – fogalmazott Bácsi Péter.

Áprilisban kötöttfogású 87 kilogrammban Takács István ünnepelt Európa-bajnoki címet Zágrábban. Tudni lehetett, hogy hatalmas csata várható közte és a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes Losonczi között a válogatottságért. Takács június végén Törökországban, és ezúttal is rosszabbul szerepelt riválisánál.

„Kezd kirajzolódni a világbajnoki keretünk, úgy hiszem, senkit nem érhet meglepetésként. Noha a szerbiai felkészülési verseny még hátravan, a budapesti volt a mérvadó” – így Bácsi.

A női válogatott jobbára utánpótláskorúakkal állt fel, közte tíz akadémistánnkkal. Közülük a legjobban Borsos Viktória (59 kg) szerepelt, ő a negyedik helyen zárt. Üde színfolt volt az U20-as Eb-győztes Elekes Enikő (62 kg) teljesítménye, aki remek birkózással két meccset nyert. Tehetségkutatónk azonban a teljes csapatot méltatta: „A női mezőny meglehetősen erős volt, és a fiatalok alapvetően nem okoztak csalódást, Elekes Enikő és Borsos Viktória jól küzdött, és a többiekről ugyancsak elmondható, hogy nem szeppentek meg, s amit ki lehetett, azt kihozták magukból. Jó szintfelmérő volt ez nekik.”

A kötöttfogású 97 kilogrammosok között világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexet múlt hétfőn gerincsérvvel műtötték, ezért nem vehetett részt a versenyen. Bácsi Péter elmondta, noha a beavatkozás jól sikerült, az ESMTK-KIMBA sportolója egészen biztosan nem szerepelhet a belgrádi világbajnokságon, ott Lévai Tamás indul.

Írta: K. B.
Fotó: UWW