Zsivnovszky Péter megtanulta, semmi sem lehetetlen

Márciusban limfómát (nyirokrák) diagnosztizáltak nála, kemoterápiás kezelést kapott, augusztusban pedig visszatért a szőnyegre a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) 16 esztendős növendéke, Zsivnovszky Péter, aki egy percig sem csüggedt, s végig csak előre tekintett a nehéz időszakban.

A szabadfogású birkózó édesanyja, Csiszár-Zsivnovszky Mónika így emlékszik vissza a történtekre:

„Peti februárban még járt edzésekre és versenyekre, márciusban pedig edzőtáborban vett részt. Észrevettük, hogy a nyakán kis csomó alakult ki, amely egyre csak nőtt. A helyzetünk ugyanakkor nehéz volt, hiszen a koronavírus-járvány idején nem nagyon lehetett orvoshoz menni. De természetesen nem hagyhattuk annyiban, próbáltunk másik utat találni. Három hétbe telt, mire kiderült, limfómával, tehát nyirokrákkal küzd. Ötször kapott kemoterápiás kezelést a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán, minden alkalommal hét-nyolc napot töltött a kórházban.”

„Azt hiszem, sokkal jobban viseltem ezt az időszakot, mint a családom – veszi át a szót Zsivnovszky Péter. – Egyes stádiumú rákot diagnosztizáltak nálam, és a dokik azt mondták, ebből fel lehet épülni, szóval nem aggódtam, csak az járt a fejemben, minél hamarabb rendbe kell jönnöm ahhoz, hogy az életem visszaálljon a régi kerékvágásba. Az orvosok szerint az első néhány kezelést már-már lehetetlenül jól bírtam, a negyedik kicsit megviselte a szervezetemet, az ötödik után pedig vért kellett kapnom. Ez a nyár közepén történt, és augusztusban már olyannyira jól éreztem magam, hogy – az orvosok beleegyezésével – visszatértem a szőnyegre.”

Zsivnovszky Péter édesanyja büszke a fiára: „Nem volt egyszerű mindezt átélni, még akkor sem, ha az orvosok kilencvenöt százalék esélyt adtak a teljes gyógyulásra. Ott motoszkált a fejemben az, hogy mi van akkor, ha véletlenül ő rosszul jár. Amikor elkezdődött a kemoterápia, láttam, a többiekhez képest mennyire jól viseli a nehézségeket, és az orvosi stáb is mindent megtett annak érdekében, hogy felépüljön. Szeptemberben kiderült, hogy a következő félévben havonta egyszer el kell mennie amolyan ellenőrző vizsgálatra, hogy biztosak lehessünk abban, nem újult ki a betegség. Összesen öt évig kell kontrollra járnunk, az első félév után három-, majd hathavonta.”

Az ifjú sportolót szívmelengető meglepetés érte nemrégiben.

„A Csodalámpa Alapítvány daganattal küzdő gyerekeken segít. Ha valaki bekerül a kórházba, akkor olyan adatlapot kell kitöltenie, amelyen bármit kívánhat. A legtöbb hozzám hasonló fiatal általában utazást, laptopot vagy ilyesmit kér, de én birkózómezre vágytam, amelyen az alapítvány és a kórház logója szerepel, értük is szeretnék küzdeni a folytatásban. Négy mezzel ajándékoztak meg, hogy az edzésre és a versenyekre is legyen kettő-kettő.”

Peti nagyon boldog, hogy ismét birkózhat, persze eleinte nem volt egyszerű a visszatérés.

„Augusztusban azt éreztem, hogy nagyon visszaesett az erőnlétem. Azelőtt négy-öt meccset simán birkóztam egymás után, de a nyár végén egy mérkőzést követően le kellett ülnöm. Ám szerencsére ismét kirobbanó formában vagyok, a múlt héten például a kadetválogatottal Lengyelországba utaztam, ahol egy hetet edzőtáboroztunk és nemzetközi csapatversenyen vettünk részt. Szerintem jól birkóztam, és az edzők is elégedettek voltak velem” – meséli a fiatal.

Péter nem mellesleg négyszeres diákolimpiai és ötszörös ország bajnoknak mondhatja magát. De nem csak a birkózásban remekel! Szumóban 2019-ben csapatban korosztályos Európa-bajnok lett, egyéniben pedig egy ezüst- és két bronzérmet nyert. A strandbirkózást is szereti, a 2020-as országos bajnoki sorozatot a második helyen zárta. Atlétikában szintén ért már el kimagasló eredményt, 13 évesen második helyen zárt a diákolimpián 60 méter síkfutásban.

„Az elmúlt egy évben megtanultam, semmi sem lehetetlen. Mindenekelőtt teljesen fel kell épülnöm, s ha ez sikerül, koncentrálhatok arra, hogy jövőre én képviselhessem a magyar színeket a kadet-világ- és Európa-bajnokságon – természetesen birkózásban. A célom az, hogy folyamatosan fejlődjek, és végül a legjobb legyek. Nem titkolom, olimpiai bajnok akarok lenni. Olyan ember vagyok, aki minden versenyt meg akar nyerni, függetlenül attól, melyiken indul el.”

A szigetszentmiklósi fiú a KIMBA alapprogramjában is dolgozik, tehát heti két edzésen vesz részt Csepelen. Elmondta, ezeken a foglalkozásokon rengeteg edzőpartnere van, és sokat segítenek neki az edzők, akiktől igyekszik a lehető legtöbbet tanulni.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia elismeréssel tekint Péter bátorságára, küzdeni tudására és lelki erejére, amellyel remek példát mutat. Ezúton is szeretnénk kifejezni örömünket, hogy a kötelékünkben tudhatjuk, és sok sikert kívánunk neki!

Írta: Krasznai Bence