Zsivnovszky ezüstérmes, Gyuricza ötödik Bukarestben

Fantasztikus eredményt ért el a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolója, Zsivnovszky Péter a Bukarestben zajló U17-es Európa-bajnokságon: ezüstérmet nyert a szabadfogású 80 kilogrammosok mezőnyében. Gyuricza Marcell (110 kg) hajszállal lecsúszott a dobogóról, az ötödik helyen zárt, Varga Márton (60 kg) pedig a vigaszágra jutott.

Harminchat éve nem látott bravúr kapujában állt Zsivnovszky Péter, aki a pénteken aratott három győzelmével bejutott a Bukarestben zajló U17-es Európa-bajnokság döntőjébe – magyar szabadfogású birkózó legutóbb 1986-ban, Bursában nyert Eb-t ebben a korosztályban (akkor Garamvölgyi Gábor és Mucsi Zoltán is a dobogó legfelső fokára állt). Péterről tudni kell, annak ellenére szerepelt ennyire jól Romániában, hogy tavaly márciusban limfómát (nyirokrákot) diagnosztizáltak nála, amely után kemoterápiás kezelést kapott – augusztusban térhetett vissza a szőnyegre. A kontinensbajnoki címért a moldovaiak U15-ös Eb-bronzérmese, Alexandru Bors ellen lépett szőnyegre. Az első menetben passzivitási ponttal Zsivnovszkyé lett az előny (1–0), a másodikban a moldovai páros combra támadással, levitellel fordított (1–2). Sportolónk mindent megtett a sikerért, az utolsó másodpercben billentéssel próbálkozott, de mindhiába… Az akcióért kért challange-dzset elveszítette, így a mérkőzést is, 3–1-re. Szomorkodásra ugyanakkor nincs oka, különösen szépen fénylő ezüstérem lett az övé. Nagyon büszkék vagyunk rá!

Gyuricza Marcell (110 kg) pénteken kikapott az azeri Yusif Dursunovtól, szombaton mégis a vigaszágon birkózhatott, mivel legyőzője döntőbe jutott. Marcell élt is a lehetőséggel, a szlovák David Mio ellen elért 4–0-s sikerével kvalifikálta magát az esti bronzmérkőzésre, amelyben a súlycsoport tavalyi U17-es Európa-bajnoka, a francia Levan Lagvilava állt vele szemben. A kifejezetten izgalmas, akciódús összecsapáson végül a francia srác bizonyult jobbnak (12–8), Marcell tehát a megsüvegelendő ötödik helyen zárt, a teljesítményét gratuláció illeti.

Szombaton Varga Márton (60 kg) is bemutatkozott Bukarestben, ő a selejtezőben technikai tussal (10–0) kapott ki a török Abdullah Topraktól. A vetélytársa meg sem állt a fináléig, Vargának tehát vasárnap, a vigaszágon is szurkolhatunk.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A szombati versenynap eredményei

Selejtező
60 kg:
Abdullah Toprak (török) – Varga Márton 10-0

Vigaszág
110 kg:
Gyuricza Marcell–David Mio (szlovák) 4–0

Bronzmérkőzés
110 kg:
Levan Lagvilava (francia)–Gyuricza Marcell 12–8

Döntő
80 kg:
Alexandru Bors (moldovai)–Zsivnovszky Péter 3–1

Írta: K. B.
Fotó: UWW