Zsitovoz Mária U15-ösként állna az U17-es Eb-dobogóra

Még jövőre is a kadetok között szerepelhet, pedig már az idén is megnyerte a korosztály Európa-bajnokságát Zsitovoz Mária, aki most szeptembertől a teljes akadémiai programunkban készül.

Édesapja, Zsitovoz Nikola birkózóedző, testvére, Petro ugyancsak ezt a sportot választotta, ő U17-es Európa-bajnoki bronzérmes. Nem volt kérdés, hogy Zsitovoz Mária is a szőnyeg mellett köt ki.

„Hatévesen próbáltam ki először a birkózást, hamar belejöttem, és annyira megtetszett, hogy maradtam” – emlékezett vissza a kezdetekre Mária.

Már kilenc-tízéves korában kirajzolódott, hogy nagyon tehetséges, akkoriban nyert életében először diákolimpiát. A hazai mezőnyben mindig kiemelkedett, még a fiúk között is – egyszer kapott ki, a tavalyi korosztályos országos bajnokság döntőjében Kovács Kevétől.

2022-ben indult először világversenyen – akkor még engedéllyel –, az U15-ös Európa-bajnokságon a harmadik helyen zárt, ám az idén emelt a téten, a Kaposváron rendezett kontinensviadalon nem talált legyőzőre, a dobogó felső fokára állhatott.

„Tavaly is nyerni szerettem volna, nagyon szomorú voltam, hogy nem sikerült. De rájöttem, hogy fejlődnöm kell, szóval sokat edzettem. Kaposváron a döntő volt a legnehezebb meccsem, az azeri Esra Mammadli ellen hét nullra nyertem. Izgultam a finálé előtt, de arra számítottam, hogy én győzök. Valamiért sokkal jobban tartottam a negyeddöntőben a bolgár Dajana Sztojcsevátol, ám miután ellene nyertem, magabiztosabbá váltam. Amikor a fináléban az én kezem emelték a magasba, fel sem fogtam, hogy sikerült, hihetetlenül boldog voltam.”

A most 14 éves Zsitovoz Mária tavaly még alapprogramosként készült akadémiánkon, de ettől függetlenül is minden nap látogatta a foglalkozásainkat. Most szeptembertől már gimnazista, így a reggeli edzéseinken is jelen lehet, heti nyolc alkalommal dolgozik a teljes akadémiai programos képzésünkön belül. Nagyon szeret nálunk lenni, hiszen rengeteg edzőpartnerrel készülhet együtt.

Még jövőre is az U15-ösök között birkózik, meg szeretné védeni Európa-bajnoki címét, ám emellett más tervei is vannak: „Egyelőre úgy néz ki, hogy maradok negyvenhat kilóban, de ez azért változhat tavaszig. Az biztos, hogy az U17-es mezőnyben is válogatott szeretnék lenni, majd dobogóra állni a korosztály kontinensbajnokságán!”

Írta: K. B.
Fotó: R. T.