Vegyes érzések a budapesti kvalifikációs viadal után

A magyar csapat a kötöttfogású Korpási Bálint (67 kg) révén egy kvótát szerzett a Budapesten vasárnap véget ért birkózó európai olimpiai kvalifikációs versenyen. A hazai szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter értékeli a történteket.

Az MBSZ rendhagyó módon, buborékrendszerben rendezett versenyt idehaza: csütörtöktől vasárnapig a fővárosi BOK-csarnokban, három fogásnemben 36 olimpia kvótáért küzdöttek az európai sportolók. Ez azt jelenti, hogy minden súlycsoportban csak a döntőbe jutott versenyzők kvalifikáltak.

„Ismét jól sikerült eseményen vagyunk túl; még a pandémia miatt megkövetelt buborékrendszer nehézségei ellenére is. A nemzetközi szövetség (UWW) vezetői egyaránt jelen voltak, ezúttal is csak dicséretet kaptunk tőlük. Leszögezték, a nálunk alkalmazott protokoll mintájára rendezik meg a hátralévő kvalifikációs versenyeket. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a lelkes és profi magyar technikai csapatnak, amely rengeteg munkával, remekül megoldotta a viadallal járó nehéz feladatokat. Már most megkezdtük a felkészülést a nagyjából egy év múlva, szintén Budapesten esedékes Európa-bajnokságra” – nyilatkozza az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW-büró tagja, Bacsa Péter.

A 36 kvótán egyébként 16 ország osztozott, a legsikeresebbek a beloruszok lettek (5 kvóta: Fehéroroszország, 4-4: Bulgária, Oroszország és Törökország, 3-3: Azerbajdzsán és Grúzia, 2-2: Örményország, Németország és Ukrajna, 1-1: Magyarország, Franciaország, Svédország, Lettország, Horvátország, Finnország és Litvánia). A szakember kifejtette, a hazaiakkal szemben 1–3 kvóta volt az elvárás, így a minimumot teljesítették.

A magyarok közül a legjobban kétségkívül a kötöttfogásúak küzdöttek. A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint legutóbb mintegy tíz éve fogyott 70 kiló alá. Ezúttal bevállalta, és egyedüli magyarként kvalifikált – a 67 kilogrammosok között. Szőke Alex (97), Torba Erik (60) és Varga Ádám (130) is hajszálra volt a Tokióba szóló repülőjegytől. Az ifjú Szőke nagy csatában a negyeddöntőben maradt alul, Torba és Varga az elődöntőben kapott ki. Mindahányan rendkívül biztató teljesítményt nyújtottak. Korpási végül ezüst-, míg Szőke és Varga bronzérmet nyert.

„Bár a szakmai értékelés Bácsi Péter szakmai igazgatóra vár, úgy vélem, az egész kötöttfogású csapat jól teljesített, a szabadfogású és a női sportolóink elé példaként lehet állítani: hittek magukban a srácok, magabiztosak voltak, senkitől nem ijedtek meg, és ennek hála bravúrgyőzelmeket arattak. Le a kalappal »Maci« előtt, minden elismerésem az övé – harminchárom (e hónap végén már harmincnégy) évesen hatalmas fogyást vállalt be, és magabiztosan szerzett kvótát. Alex, Ádám és Erik is kellemes meglepetést okozott; remek formával és némi szerencsével tokiói lehetőséget érő teljesítményt nyújthatnak a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon.”

Az ügyvezető alelnök szavai után sejthető, a szabadfogásúak és a nők nem szerepeltek fényesen a BOK-csarnokban. Előbbi fogásnemben ötből négy magyar sportoló nyerhető mérkőzésen kapott ki: a hazaiak közül a két honosított birkózó, Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) és Kuramagomedov Murad (74) jutott legtovább, ám az elődöntőig egyikük sem menetelt. Korcsog Milán (97), Ligeti Dániel (125) és Veréb István (86) már az első körben kikapott. Ritter Árpád szövetségi kapitány női csapatából az Európa-bajnok, háromszoros vb-bronzérmes Barka Emese (57 kg) jutott legtovább, ám a negyeddöntőben az ukrán Alina Rusina ellen elszenvedett vereség miatt ezúttal ő is lemondhatott a kvalifikációról. A dobogóra azonban felállhatott, a harmadik helyen zárt. Az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett (76), Szabados Noémi (68) és Szekér Szimonetta (53) már az első mérkőzésen alulmaradt.

„Szabadfogásban ezúttal is a szovjet utódállamok domináltak, uralták a mezőnyt, és csak a törökök tudták valamelyest tartani a lépést velük. A magyarok teljesítménye csalódásra ad okot; legfőképpen a hozzáállásuk miatt, végig a motiváció hiánya látszott rajtuk, nem úgy tűnt, mint akik életük egyik legfontosabb eseményéért harcoltak volna” – zárja le az alelnök.

A hét második felében az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter is értékeli a BOK-csarnokban történteket. A szófiai világkvalifikációs versenyen induló keret névsorát várhatóan húsvét után közöljük.