Vasárnap már érkezhetnek szurkolók a KIMBA-ba

A május végén, Szófiában esedékes serdülő Európa-bajnokságon való indulás jogáért küzdöttek az ifjú birkózók szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA). A kétnapos válogató nyitányán megjelent többek között a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója, Németh Szilárd, a nevelőműhely szakmai főtanácsadója, a Magyarország századik olimpiai bajnoki címét szerző Hegedüs Csaba, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA szakmai felelőse, Bacsa Péter, a két szervezet szakmai igazgatója, a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter, s számos, világversenyen érmes klasszis.

Németh Szilárd így fogalmazott a helyszínen:

„Magyarországon eddig több mint négymillió ember oltatta be magát, ezért a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek újra látogathatják a szabadidős és sportlétesítményeket, így a KIMBA-t is. A válogatóversenyen vasárnap, tehát anyák napján már a beoltott és védettségi igazolvánnyal rendelkező édesanyák és nagymamák is szurkolhatnak birkózó gyermekeiknek!”

Persze nem csak a női családtagok érkezhetnek buzdítani: minden olyan személy beléphet, akinek van védettségi igazolványa. A 18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt felügyelete mellett látogathatják az eseményt.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettségi igazolványt (18 év alatt személyi igazolványt, vagy más, személyi azonosításra alkalmas iratot) a belépéskor kötelezően fel kell mutatni. Tehát minden egyéb igazolás (COVID-19-fertőzésen történő átesésről, védőoltásról, negatív PCR-tesztről) nem megfelelő igazolás a belépéshez, ugyanis belépési jogosultságot nézőként csak és kizárólag a védettségi igazolvány adhat, más nem.

A védettségi igazolvány közokirat, a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi védettségi igazolvány felhasználására a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokirat felhasználására vonatkozó jogkövetkezmények irányadóak.

A koronavírus-járvány az élet mellett a birkózóversenyeket is ellehetetlenítette az elmúlt több mint egy évben. Noha tavaly ősszel a legtöbb országos bajnokságot megrendezték idehaza, nem tudott zökkenőmentesen folytatódni a szezon – szeptemberben épp a KIMBA adott otthont a felnőtt ob-nak, amely mellett a junior és a kadét magyar bajnokság is lezajlott; előbbi Orosházán, utóbbi Gyálon. Az MBSZ 2021 márciusának végén bejelentette, májusig elhalasztja az összes hazai eseményt. A terveknek megfelelően május 1-én ismét szőnyegre léphettek Magyarországon a birkózók: a KIMBA-ban 123 kötöttfogású és 52 leány küzdött a címeres mezért. A verseny reggelén minden olyan sportolót, aki védettségi igazolvány nélkül érkezett, a helyszínen teszteltek.

A megméretésen 32 olyan fiatal indult, aki szeptembertől akadémiánk teljes programjában készül. A gyerekek láthatóan ki voltak éhezve a megméretésre; jó bizonyíték erre az is, hogy dinamikus, kemény összecsapások zajlottak a három szőnyegen, végül 11-11 kötöttfogású és leány sportoló örülhetett a győzelemnek, s azzal együtt a válogatottságnak, köztük hat olyan, aki szeptemberben a nevelőműhelyünkben folytatja pályafutását. „Testvériesen” osztoztak a klubok az aranyérmeken: kötöttfogásban a BHSE, az ESMTK, a DVTK és a Vasas egyaránt két-két győzelemnek örülhetett, míg a lányok között az Érd és az OSBK szerepelt ebben a tekintetben a legjobban – szintén két-két elsőséggel.

Vasárnap a szabadfogásúaké lesz a főszerep.

A kontinensviadalt május 27. és 30. között rendezik.

SERDÜLŐ VÁLOGATÓ, BUDAPEST
Szombat
A győztesek
Kötöttfogás

38 kg: László Mózes Ádám (ESMTK)
41 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK)
44 kg: Fige Levente (Csepp-L)
48 kg: Tótok Péter (Vasas)
52 kg: Gáspár Bálint (Bócsa)
57 kg: Józsa Attila (BHSE)
62 kg: Czuczor Dominik (BHSE)
68 kg: Oross Ádám (DVTK)
75 kg: Veress Bence (Vasas)
85 kg: Bíró Balázs (DVTK)
+85 kg: Kovács Márk (Dorog)
Leányok
33 kg: Macsári Krisztina (OSBK)
36 kg: Wlach Tifani (Esztergom)
39 kg: Szűcs Letícia (OSBK)
42 kg: Kapuvári Liliána (UTE)
46 kg: Czeglédi Emese (FTC)
50 kg: Kósik Evelin (DVTK)
54 kg: Kaszás Elza (Érd)
58 kg: Baljer Kitti (Érd)
62 kg: Pupp Viktória (DKSE)
66 kg: Kollár Alexandra (Dorog)
+66 kg: Huszár Regina (ESMTK)