Várják már a rajtot

A téli hónapokban eldőlt, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) teljes és alap akadémiai programjába hány sportolót vesznek fel: előbbiben 84, míg utóbbiban 86 ifjú kap lehetőséget. Szinte az ország összes pontjáról ékreznek fiatalok, néhány klubból különösen sokan – vidéki egyesületek edzőivel beszélgetünk.

A Ceglédi VSE birkózószakosztályából két fiatal csatlakozik a KIMBA teljes akadémiai programjához, ketten pedig ösztöndíjasként folytathatják pályafutásukat. Pap Ferenc vezetőedzőtől azt kérdeztük, miért szavaztak bizalmat a nevelőműhelynek.

Pap Ferenc Forrás: Ceglédi Városi TV

„Ahogyan azt sokan tudják, a világklasszis Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor is innen, Ceglédről indult. Sok helyi sráchoz hasonlóan ők is a Mr. Tus-sportiskolában nevelkedtek. Pontosan tudjuk, mennyire hasznos a központosított képzés: úgy gondolom, olyan lehetőségeket nyújt, amelyekkel egyetlen klub sem versenyezhet – mindhárom fogásnemben, több korosztályban és súlyban dolgozhatnak együtt a legígéretesebb hazai fiatalok. Természetesen támogatjuk a csatlakozást, mindenkit tájékoztattunk arról, miért érdemes jelentkezni a KIMBA-ba. Már nagyon várjuk, hogy elinduljanak a programok.”

A szentesi Dr. Papp László Birkózó Egyesület vezetőjének, Rónyai Zoltánnak az egységes képzés tetszik leginkább Csepelen.

Rónyai Zoltán Forrás: Szentes TV

„A vidéki klubokban különösen nagy a lemorzsolódás mértéke a tizennégy és a tizennyolc évesek között. Ennek az edzőpartnerhiány a legfőbb oka. Rengeteg birkózócsapat van Magyarországon, s talán mindahányban más típusú tréningeket tartanak. A KIMBA-ban mindkét probléma megoldódik: nem kell amiatt aggódni, hogy nem lesz minőségi partnere valakinek, ráadásul világszínvonalú mesterek, ugyanazon szakmai koncepció mentén foglalkoznak a gyerekekkel. Ez az akadémia életpályamodellt is nyújt a sportolóknak, akik az egyetem végéig stabil körülmények mellett dolgozhatnak; minél tovább maradnak a birkózásban, annál valószínűbb, hogy később is azzal foglalkoznak. A jelentkezők számán is látszik, hogy országszerte pozitívan fogadták a nevelőműhelyt, mi több, más sportágak is csodálják a kezdeményezést. Ami minket illett: a felvételt nyert két fiatalunk példájával motiváljuk a többi gyereket a klubban.”

Gyöngy Attila

Az Egri VSE birkózószakosztályának vezetőedzője, Gyöngy Attila úgy véli, ha minden úgy lesz, ahogyan azt a KIMBA vezetősége ígéri, akkor valóban szép jövő előtt állhat.

„Tőlünk hat fiatal csatlakozik a szeptemberben kezdődő teljes akadémiai programhoz. Bármennyire jó nálunk az utánpótlás-nevelés, nem tudunk kellő mennyiségű és minőségű edzőpartnert biztosítani a birkózóknak. Ellenben a KIMBA ezt megadhatja, színvonalasabb helyszínen. Amennyiben tényleg megoldják az iskola, a kollégium és a terem közti zökkenőmentes közlekedést, és mindenkire ugyanolyan mértékben figyelnek, akkor valóban a KIMBA jelenti a sportág hazai jövőjét.”

Írta: Krasznai Bence