Tizenhét érem a nyári világversenyekről, a lányok vitték a prímet

Tizenhét érmet, közte hat aranyat nyertek növendékeink a nyáron rendezett korosztályos világversenyeken. Olimpiai bajnok szakmai igazgatónk, Lőrincz Tamás értékeli a történteket.

Június eleje óta öt világversenyen, az U20-as, valamint az U17-es világ- és Európa-bajnokságon, továbbá az U15-ös kontinensviadalon mérették meg magukat fiataljaink. Rögvest ki kell emelni, hogy a lányok vitték a prímet: tizenhét érmünkből tizenhármat ők nyertek, mind a hat aranyérem a leánybirkózóhoz köthető.

„Volt némi változás a nemzetközi mezőny erősségét illetően, hiszen a versenyek többségén idén már szerepeltek az orosz és fehérorosz sportolók. De sikerült átlépnünk ezt az akadályt – így szakmai igazgatónk, Lőrincz Tamás. Nagyon szépen teljesítettünk, a lányok kiemelkedően szerepeltek, büszkék vagyunk rájuk. Hihetetlen menetelést mutattak be, különösen az U20-asok, akiknek a világ- és az Európa-bajnokság között a budapesti BOK-csarnokban rendezett felnőtt UWW-rangsorversenyen is bizonyítaniuk kellett, amely hatalmas lehetőség volt nekik. Megmérették magukat, és nem is rosszul. Ez is visszaigazolás arról, hogy jó úton járnak és mi is azon járunk. De nem szabad hátradőlni, sőt, fokozni kell a tempót, hiszen az utánpótlás- és a felnőttmezőny között óriási a szintkülönbség, amelyet meg kell ugraniuk.”

Való igaz, az U20-as hölgyek remeklésére nehéz szavakat találni. Elekes Enikő (65 kg) a korosztályos Európa-bajnokság megnyerését követően megszerezte a hazai birkózósport történetének első női junior-világbajnoki címét. Ráadásul magyar birkózóként eddig senki nem volt képes arra, hogy az U17-es világ- és Európa-bajnokságot, majd U20-asként a korosztály vb-jét és az Eb-jét is egyazon évben megnyerje. Ő ezt vitte véghez most. Nyikos Veronika (76 kg) megvédte U20-as Európa-bajnoki címét, majd a világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állt fel. Terék Gerda (57 kg) Eb-ezüst és vb-bronz, Szenttamási Róza (55 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) Eb-harmadik hellyel büszkélkedhet.

S ha már az egyéni teljesítményeknél tartunk: kalapunkat kell emelnünk Ritter Sophie (57 kg) előtt is, aki serdülőként diadalmaskodott az U17-esek Európa-bajnokságán, ezután a saját korosztályában, a Kaposváron rendezett U15-ös kontinensviadalon sem talált legyőzőre. Utóbbin Zsitovoz Mária (46 kg) ugyancsak a dobogó legfelső fokára állhatott.

„Enikő és Sophie eredménye kimagaslik. Évek óta nagyon magas szinten edzenek, bízom abban, hogy tovább szárnyalnak. Enikő esetében külön ki kell emelnem, hogy már az akadémia indulásának nulladik évében nálunk nevelkedett, tehát csaknem három éve tartozik a családunkhoz. Szenzációs nyarat tudhat maga mögött, az UWW-rangsorversenyen is remekelt, igazán nagy nevű birkózókat győzött le. Nyikos Verát is szeretném megdicsérni, hiszen a tavalyi tanévben serüléssel bajlódott, ám a céltudatossága és az akaratereje átlendítette a nehézségeken. És ne feledkezzünk meg Gerdáról sem, ő is duplázott, tehát két világversenyen állt dobogóra. Ez mind gyönyörű eredmény, nekik és nekünk is visszajelzést ad arról, hogy jól végezzük a munkánkat. Rendkívül stabil női bázist építettünk ki, és mindenkinek példaértékű az a munka, amelyet a lányok végeznek.”

Kötöttfogásban három, szabadfogsában egy fiatalunk szerzett érmet a nyáron. Elégedettek lehetünk?

„Igen. Az U17-es Eb-n elért kötöttfogású eredményeinket kiemelném, hiszen rendkívül erős viadalon értünk el második, harmadik és két ötödik helyet. A szabadfogású éremnek különösen örültem, Mizsei Zoli remekelt a tiranai U20-as Eb-n. Hatalmas siker, Gulyás István szakágvezetőnk és kollégái kiváló munkát végeztek az elmúlt években. Sajnos rosszul sikerült világversenyt is tudhatunk magunk mögött, az isztambuli U17-es világbajnokságon ugyanis nem lett dobogósunk. Nem úgy alakultak az események, ahogyan azt vártuk és szerettük volna. Kötöttfogásban két éremesélyes sportolónk sem indulhatott, betegség és sérülés miatt az Eb-n második Tótok Péter, valamint Zóni Dániel is kihagyni kényszerült az eseményt. A szerencse sem állt mellénk, az erős súlycsoportjainkban rendkívül kemény sorsolást kaptunk. Érmet reméltünk a szabadfogásúaktól is, ám ezúttal nem jött össze. De nem aggódom, kiváló a csapat hozzáállása, és ha ugyanilyen minőségű munka zajlik a folytatásban is, akkor hamarosan felzárkózunk a nemzetközi mezőnyhöz. Isztambulból rengeteg tapasztalattal jöttünk haza, és noha tudom, nagy vizsgák a világversenyek, tudni kell, ezek csupán állomások, nem okozhatnak törést, tanulnunk és erőt kell merítenünk belőlük a folytatáshoz.”

Lőrincz Tamás hozzátette: „A tapasztalat amúgy is azt mutatja, hogy későn érő nemzet vagyunk. Ugyan akadnak korán fejlődő versenyzőink, akik már utánpótláskorúként nagy eredményeket érnek el, a magyar birkózók javarészt későn zárkóznak fel, körülbelül huszonöt-huszonhat éves korukban képesek a lehető legtöbbet kihozni magukból.”

A KIMBA jövő hétfőn megnyitja harmadik teljes akadémiai évét. Szakmai igazgatónk ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Még magasabb szintű munkára kell kapcsolniuk azoknak a birkózóknak, akik a harmadik tanévüket kezdik nálunk, hiszen közel állnak ahhoz, hogy átlépjenek a felnőttmezőnybe. Ha a világelithez szeretnének tartozni, akkor nagyon meg kell nyomniuk az előttük álló időszakot. Huszonegy teljes akadémiai programos fiatal csatlakozik hozzánk, közülük ketten Budai Ferenc és Zatkó Gergő érmet nyert az idei U15-ös Eb-n, ráadásul az U17-es Eb-n második Szinay Szabolcs, valamint a bronzérmes Balázs Éda is nálunk folytatja. Hetek óta azon dolgozunk, miként hangoljuk össze az újonnan csatlakozók és a több éve nálunk nevelkedő sportolók munkáját, ugyanis teljesen más edzésprogram mentén kell haladniuk. De ez legyen a legnagyobb bajunk, örülünk neki, hogy egyre többen jönnek hozzánk és egyre többfelé bonthatjuk az edzéseket! A jövőben is lesznek kihívásaink, az biztos, hogy mi tudásunk legjavát nyújtjuk, és reméljük, ez elegendő lesz ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. Ahogyan a gyerekek, úgy mi is folyamatosan tanulunk, a teljes csapat egy irányba húz. Bízunk abban, hogy a jövő évi világversenyek is visszaigazolják, jó úton haladunk!”

A NYÁRI VILÁGVERSENYEKEN ELÉRT EREDMÉNYEINK

U20-as világbajnokság, Ammán (1 arany, 2 bronzérem)
Női birkózás
57 kg:
3. Terék Gerda
65 kg: 1. Elekes Enikő
76 kg: 3. Nyikos Veronika

U17-es világbajnokság, Isztambul (érem nélkül zártuk)

U20-as Európa-bajnokság, Santiago de Compostela (2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérem)
Szabadfogás
61 kg:
3. Mizsei Zoltán
Női birkózás
55 kg:
3. Szenttamási Róza
57 kg: 2. Terék Gerda
65 kg: 1. Elekes Enikő
72 kg: 3. Osváth-Nagy Noémi
76 kg: 1. Nyikos Veronika

U17-es Európa-bajnokság, Tirana (1-1 arany- és ezüst-, 2 bronzérem)
Kötöttfogás

48 kg: 3. Zsitovoz Petro
51 kg: 2. Tótok Péter
Női birkózás
57 kg:
1. Ritter Sophie
73 kg: 3. Müller Petra

U15-ös Európa-bajnokság, Kaposvár (2 arany-, 1-1 ezüst- és bronzérem)
Kötöttfogás
41 kg:
3. Kovács Keve
Női birkózás
33 kg:
2. Szentpál Vivien
46 kg: 1. Zsitovoz Mária
58 kg: 1. Ritter Sophie

Írta: K. B.
Fotó: UWW