Tizenhat német sportoló edz nálunk tíz napon át

Nyolc-nyolc kötött- és szabadfogású német sportoló tíz napon keresztül edzőtáborozik akadémiánkon. Szabadfogású szakágvezetőnkkel, Gulyás Istvánnal beszélgettünk ennek kapcsán.

A birkózók Szászország olimpiai központjának sportiskolás versenyzői, három-négy olyan fiatal is érkezett hozzánk, aki tagja valamelyik korosztályos német válogatottnak.

„A fiam, Gulyás Zsombor Németországban edzősködik, az U17-es német válogatottban is dolgozik – meséli Gulyás István. – Tulajdonképpen általa jöttek most ide a srácok. Ők is keresik a lehetőséget arra, hogy külföldi sportolókkal együtt edzhessenek, nem bővelkednek edzőpartnerekben, hiába több mint nyolcvanmilliós az ország.”

Az alapozás már javában zajlik, Gulyás leszögezte, a németek érkezése miatt nem térnek el az eredetileg tervezett programtól: „Ők is alapoznak, szóval ez nekik szintén jó. A mi fiataljaink kétszer tudnak birkózni, ám ők pénteken általában már hazamennek. A németek viszont a péntek délutáni tréningen is küzdhetnek. Ők egyébként vasárnap érkeztek, és jövő szerdáig maradnak.”

Arra is kíváncsiak voltunk, jelenleg milyen állapotban vannak a fiataljaink: „Jótékony hatással volt rájuk a meghosszabbított őszi szünet. Múlt hétfőn kezdtük az alapozást, és eddig jól bírják a terhelést. Kéthetente emelünk a szinten, szóval jövő hétfőn jön a fekete leves, nagyon kemény lesz. Persze, a regenerációra is figyelünk, kéthetente járunk a Pesterzsébeti Gyógyfürdőbe.”

Gulyás István végül arról adott tájékoztatást, hogy hat serdülő és két U17-es fiatalunk most hétvégén Kassán vehet részt nemzetközi versenyen, ahol német, román, moldovai, lengyel, cseh, szlovák és litván birkózókkal mérheti össze a tudását. E hónap végén négy-öt kadet fiatalunk Lengyelországban edzőtáborozhat együtt ukrán, német, lengyel, moldovai, lett, litván és észt birkózókkal.

Írta: K. B.
Fotó: F. L.