Tizenhárom fiatalunk indul a kaposvári U15-ös Eb-n

Harminc ország közel 600 sportolója vesz részt a Kaposváron csütörtöktől vasárnapig zajló U15-ös Európa-bajnokságon, amelyen 13 sportolónk képviseli a magyar színeket. Operatív igazgatónkkal, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnökével, Bacsa Péterrel, valamint tehetségkutatónkkal, az MBSZ szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk.

Az U15-ös Európa-bajnokságot 2017-ben hívta életre az UWW. Magyarország második alkalommal ad otthont a korosztály Eb-jének, 2018-ban Győr volt a házigazda.

„Eleinte sokan kétkedve fogadták a versenyt, és a létjogosultságát – így Bacsa Péter. – Az idő bebizonyította, hogy igenis fontos megméretés, s most már a kétkedők is belátták, jó, hogy van. Remek bizonyíték erre, hogy Kaposváron harminc ország közel hatszáz versenyzője szerepel. Ennyi idősen senkinek nem kell megváltania a világot, de fontos tudni, ki hol tart a nemzetközi mezőnyben. Bízunk abban, hogy a hazai pálya előnyt jelent a fiataloknak, és nem nyomja össze őket a teher. Az UWW szabályainak értelmében ezen a viadalon orosz és fehérorosz sportolók is részt vehetnek, egyéni indulóként. Az ukránok viszont nem neveztek.”

Bácsi Péter nem a siker hajhászására helyezi a hangsúlyt: „Ez a korosztály nagyon fiatal, nem szabad nagy elvárások elé állítani a birkózókat, hiszen itt még nem az eredményesség, hanem a tapasztalatszerzés a legfőbb feladat. Fontos, hogy minél többet birkózzanak, természetesen érmeket szeretnénk nyerni, és erre esélyünk is van, de nem dől össze a világ, ha valakinek ez nem sikerül. Egyáltalán nem biztos, hogy az U15-ös Európa-bajnokokból élsportoló válik, és az itt kiesőkből is válhat még olimpiai bajnok. Ez csupán az első lépcsőfoka a nagyon hosszú útnak, jó erőfelmérő, hogy jelenleg hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest. Olyan éremesőre azért nem számíthatunk, mint tavaly, de bízunk a jó szereplésben. A nemrégiben a tiranai U17-es Eb-n győztes Ritter Sophie toronymagas esélyes, reméljük, itthon is diadalmaskodik. Bízunk abban, hogy kötöttfogásban is több dobogósunk lehet, ahogyan a szabadfogású érmesnek, érmeseknek is nagyon örülnénk.”

Legnagyobb esélyesünk, Ritter Sophie (akinek édesapja a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád, édesanyja, Ritter Diletta pedig is többszörös Eb-érmes, vb-2.) így fogalmazott: „Hazai környezetben birkózom, emiatt sokkal jobban izgulok, de remélem, ahogyan eddig, ez most is inkább előnyömre válik. Ennél is nagyobb teher nehezedik rám amiatt, mert megnyertem az U17-es Eb-t. Mindenki azt várja tőlem, hogy Kaposváron, a fiatalabbak között is győzök. Nekem is ez a célom, szeretném, ha így alakulna, ha nekem szólna a himnusz, de nem bízom el magam, nehogy meglepetést okozzon valaki.”

A fiatalok Kaposváron készültek az elmúlt hetekben, jól sikerült programot tudhatnak maguk mögött, készen állnak a versenyre.

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR

A magyar csapat és a verseny programja

Női birkózás
Csütörtök-péntek. 33 kg:
 Szentpál Vivien, 46 kg: Zsitovoz Mária, 54 kg: Czeglédi Emese, 58 kg: Ritter Sophie és Báger Barbara.

Szabadfogás
Péntek-szombat.
41 kg: Szuromi László, 52 kg: Donkó Lehel, 75 kg: Bárány-Almási Tamás.

Kötöttfogás
Szombat-vasárnap.
41 kg: Kovács Keve, 44 kg: Juhász Imre, 48 kg: Kazinczy Bálint, 68 kg: Tóth Kristóf, 75 kg: Kóródi Zsombor.

Írta: K. B.
Fotó: UWW