Terék Gerda a dobogót célozza meg az U20-as vb-n

A legutóbbi három világversenyen három ezüstérmet nyert az 57 kilogrammos Terék Gerda, aki gőzerővel készül a Jordániában augusztus 14-én kezdődő U20-as világbajnokságra.

Gerda tavaly az U17-esek világ- és Európa-bajnokságán, idén elsőévesként az U20-as Eb-n állt fel a dobogó második fokára. Jó sok ezüstérem!

„Nem élem meg csalódásként az elmúlt másfél évet, sőt! Persze, döntőt elveszíteni sosem jó, de idővel megszépül az emlék. Ez a legutóbbi Európa-bajnoksággal kapcsolatban sincs másképp, nagyon csalódott voltam Spanyolországban, hiszen az aranyéremért utaztam. Pedig egyáltalán nem izgultam az ukrán Alina Filipovics elleni finálé előtt, de sajnos a kezdeti nyugalom a mérkőzés közben hamar elillant, és ez lehetett a legnagyobb gond. Különösen sajnálom amiatt, mert tavaly is birkóztam ellene, és akkor sikerült legyőznöm” – fogalmazott Terék Gerda.

Azt is elmondta, hogy a fináléig vezető úton hiába nyert meg három meccset tussal, nem volt maradéktalanul elégedett a teljesítményével. Amondó, hogy akciódúsabb birkózást is bemutathatott volna.

Santiago de Compostela után a többiekhez hasonlóan ő is egy hét pihenőt kapott, majd megkezdte a felkészülést a Budapesten rendezett Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre, amely az első nemzetközi viadala volt a felnőttek között. Egy-egy nyertes és vesztes összecsapást követően búcsúzott.

„Egyáltalán nem nehezedett rám teher, az elvárás annyi volt, hogy birkózzam ki magam, és ez sikerül. Vb-felkészülésnek mondhatni, tökéletes volt. Különösen amiatt, mert ezután kéthetes felkészülési tábor kezdődött Tatán, amelyen számos világ- és Európa-bajnok birkózóval dolgozhattam együtt. Teljesen más velük edzeni, látom, hová kell eljutnom, s tudom, hogy egyelőre nagyon messze vagyok tőlük, rengeteget kell edzenem, hogy hasonló szintre fejlődjek.”

Gerda már csak az ammani U20-as világbajnokságra koncentrál: „Jól halad a felkészülés, igaz, vannak pontatlanságok a birkózásomban, amelyeket igyekszünk javítani. A vb jóval nehezebb lesz, mint az Eb, közel kétszer annyian indulunk ötvenhét kilóban, szóval több meccsen kell győzni az éremért. nem kérdés, dobogóra szeretnék állni, ha az első ötben sem sikerülne zárni, azt nagy csalódásként élném meg.”

Írta: K. B.
Fotó: UWW