Tényleg nagyon kellett küzdenem – Szenttamási

Szenttamási Róza, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendéke az 55 kilogrammosok között ezüstérmet nyert a Dortmundban rendezett junior Európa-bajnokságon, így 2018 után ismét dobogóra állt világversenyen. Vele beszélgettünk a történtekről.

Igaz, tavaly utolsóéves kadetként nem is volt lehetősége érmet szereznie a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon, hiszen a koronavírus-járvány miatt az összes esemény törölték.

„Természetesen, mint minden sportoló, én is úgy utaztam ki az Eb-re, hogy győzni szeretnék vagy legalább dobogóra állni. Az elvárás azonban nem ez volt: jól szerettem volna birkózni, és örülök, hogy ez is sikerült, elsőéves juniorként” – magyarázza Szenttamási Róza.

Dernekci nem kímélte Rózát: csúnyán megharapta az ujját (Fotó: UWW)

Sportolónk a negyeddöntőben kezdte a küzdelmeket, amelyben 3–0-ás vezetésnél tusgyőzelmet aratott a fehérorosz Viktorija Volk felett, majd az elődöntőben a török Melda Dernekci ellen is magabiztos sikert ért el (11–4). Igaz, ez utóbbi meccs nem volt olyan egyszerű, amennyire arra a végeredményből következtetni lehet.

„Tényleg nagyon kellett küzdenem. És ezt szó szerint értem: a török tépte a hajamat és az ujjamat úgy megharapta, hogy az másnap gennyes lett. Kétszer is megintették. Végig a saját birkózásomat erőltettem, és szerencsére ez bejött.”

A finálé aztán nem sikerült úgy, ahogyan azt Róza tervezete: a mérkőzés idő előtt véget ért, mivel az ukrán Olekszandra Homenec 1:41 perc alatt tusolta.

„Szomorú vagyok a döntő miatt, túl hamar véget ért. Mindent megpróbáltam – talán kicsit kapkodtam és izgultam –, végül nem tudtam szabadulni a szorult helyzetből. Nagyjából két héttel az Eb előtt, Romániában birkóztunk már egymás ellen, sajnos ott is nagy különbségű vereséget szenvedtem. Ettől függetlenül Dortmundban egyáltalán nem tartottam tőle, nem ezen múlt. Szerintem találkozunk még egymással, vissza szeretnék vágni neki!”

Talán már az augusztus 16. és 22. között, az Oroszországi Ufában esedékes junior-világbajnokságon lesz erre lehetősége.

„Nagy élmény volt az Eb, különösen megjött a kedvem a vébéhez, várom már. Nem szeretnék terhelni magam, konkrét elvárásokkal nehezíteni a saját dolgomat. Csupán jól szeretnék birkózni, és majd meglátjuk, ez mire elég.”

Írta: K. B.
Fotók: UWW