Szombaton nálunk rendezik a felnőtt ob-t

Nemrégiben ért véget a tokiói olimpia, de máris rangos birkózóeseményre készülnek a sportolók: az október elején esedékes oslói felnőtt-világbajnokságra. Többek között felkészülés és a válogatottsági kérdések tisztázásának jegyében a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szombaton – a tavalyi eseményhez hasonlóan ezúttal is – a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli bázisán rendezi a felnőtt országos bajnokságot.

A tokiói olimpián szereplő versenyzők közül csak a világbajnok Sastin Marianna nevezett a versenyre, ám ő sem a saját súlycsoportjában, hanem eggyel feljebb, a 65 kilogrammosok között. A női mezőnyben egyelőre úgy tűnik, nem számíthatunk különösen kiélezett összecsapásokra, az viszont szinte biztos, hogy szőnyegre lép az U23-as Európa-bajnok, felnőtt Eb-harmadik Galambos Ramóna (59 kg), az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett (76), a kétszeres kadet Európa-bajnok Szél Anna (62 kg), az U23-as Eb-n második Dollák Tamara (57 kg), valamint az idei junior Eb ezüstérmese, Szabados Noémi (65 kg).

A kötöttfogású mezőnyben akadnak kifejezetten érdekes súlycsoportok: az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Viktor távollétében is különösen nagy csata várható a kötöttfogású 87 kilogrammosok között, ebben a kategóriában küzd egymás ellen a tavalyi bajnok, a junior Eb-második Losonczi Dávid, a 97 kilóról ismét erre a súlycsoportra váltó U23-as világbajnok Szilvássy Erik, valamint a junior vb- és Eb-aranyérmes Takács István.

Hatvanhét kilogrammban a korábban a 60 és a 63 kilósok között bizonyító, az olimpiai kvótáról a budapesti BOK-csarnokban márciusban hajszállal lecsúszó Európai Játékokon ezüstérmes, Eb-n harmadik Torba Erik itthon is bemutatkozik az új kategóriájában. Legnagyobb vetélytársa a nemrégiben visszavonult, az ob-n mégis elinduló hatszoros magyar bajnok Krasznai Máté lehet. Valószínűleg izgalmas csatára van kilátás kettejük között, ám kétségtelen, még pikánsabb lenne a mezőny, ha a súlycsoport ifjú reménysége, az U23-as Európa-bajnok Váncza István is indulna, ő azonban betegséggel bajlódik.

A nehézsúlyúak összecsapása is érdekes lehet, a junior-világbajnoki bronzérmes, U23-as Eb-harmadik Vitek Dáriusz és a kétszeres ob-győztes Varga Ádám egyaránt szőnyegre lép. Ahogyan a vb- és Eb-harmadik Szabó László (82 kg), junior Európa-bajnok Lévai Tamás (77 kg), az Eb-bronzérmes Fritsch Róbert (72 kg), valamint az U23-as világ- és Európa-bajnokságon egyaránt ötödik Kecskeméti Krisztián (63 kg).

A szabadfogásúak viadalára nevezett az Eb-második Ligeti Dániel (125 kg), a junior Eb-harmadik Vida Csaba (79 kg), az U23-as vb-ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg), valamint a kadet-vb- és Eb-bronzérmes Budai-Kovács Marcell (65 kg). Érdekesség, hogy a szövetség felé jelezte részvételi szándékát az 1988-as szöuli olimpia hatodik helyezettje, a barcelonai játékokat is megjárt, immár 59 éves Nagy Béla, aki a 61 kilogrammosok között tervez küzdeni.

„Október másodikán kezdődik Oslóban a felnőtt-világbajnokság, nem nagyon várhattunk vele. Egyébként egy héttel később tartottuk volna, de elvetettük az ötletet, mivel akkor Szerbiában kötöttfogású, Romániában pedig szabadfogású, valamint női nemzetközi versenyt rendeznek, és úgy ítéltük meg, azokon fontos lenne a részvételünk. Természetesen a magyar bajnokságra válogatóviadalként egyaránt tekintünk, és ebben a tekintetben nemcsak a felnőtteknek fontos, hanem az U23-asoknak is, hiszen az ő vébéjük november elsejétől esedékes Belgrádban. A legérdekesebb súlycsoport valószínűleg a nyolcvanhét kilósoké lesz, a többi kategóriában viszonylag tiszta a kép” – magyarázta akadémiánk és az MBSZ kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Írta: K. B.
Fotó: Róth Tamás