Szőke Alex ott lesz Tokióban!

A kötöttfogású kvótaszerzés kérdése már szombaton eldőlt Szófiában, a birkózók világkvalifikációs versenyén, szóval nem is annyira meglepő, hogy a cseh Artur Omarov nem állt ki vasárnap a 97 kilogrammosok fináléjában Szőke Alex ellen, aki így nemcsak a Tokióba szóló repülőjegynek, hanem az aranyéremnek is örülhetett – írja az nso.hu.

A junior Európa-bajnok Szőke Alex a görög Keszidiszt és a mediterrán bajnok spanyol Gasca Fresnadát egyaránt 9–0-ás technikai tussal legyőzve bejutott az elődöntőbe Szófiában. Ott már az ötkarikás kvótáért az Eb-2. és -3., junior-világbajnok, grúz származású olasz Nikoloz Kakhelasvili ellen küzdött, méghozzá nagyszerűen: passzivitás után kétszer megpörgette, kivédekezte a riválisnak adott lehetőséget, s végül magabiztosan, 6–1-re diadalmaskodva megszerezte a tokiói indulási jogot. Mivel a magyar szabadfogású és női birkózók közül senki nem kvalifikált Bulgáriában, az is eldőlt, hogy Alex hatodik magyar indulóként lesz ott a játékokon – Szőkén kívül kötöttfogásban a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), valamint az Európa-bajnok Lőrincz Viktor (87) szerzett kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki korábban az ötkarikás részvételt.

Az ESMTK sportolója a vasárnapi döntőben az Európa-bajnoki ötödik Artur Omarov ellen lépett volna szőnyegre, ám a cseh sportolónak esélye sem nyílt arra, hogy visszavágjon a magyarnak a decemberi, belgrádi világkupa elődöntőjében elszenvedett vereségért – úgy döntött, nem áll ki Szőke ellen. Az ifjú, mindössze 21 éves sportoló tehát a dobogó legfelső fokára állhatott Bulgária fővárosában.

Fotó: Árvai Károly