Szőke Alex a hétfőn kezdődő U23-as vb-n visszatér!

Hat sportolónk indul a hétfőn Tiranában kezdődő U23-as világbajnokságon, amelyen sérülése utáni felépülését követően visszatér a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik ösztöndíjasunk, Szőke Alex (kf, 97 kg).

A verseny a szabadfogású programmal kezdődik, egy fiatalunkért, a tavaly U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Végh Richárdért a 97 kilogrammosok között szoríthatunk.

„Folyamatosan fejlődik, ráadásul most külföldön, Franciaországban készülhet kiváló edzőpartnerekkel a világbajnokságra. Ha minden jól alakul, akár az legjobb ötbe is keveredhet” – vélekedik a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetségkutatónk, Bácsi Péter.

A nők először szerdán mutatkozhatnak be, Szabados Noémi képviseli a KIMBA színeit is: „Az Európa-bajnoksághoz képest annyi változás történt, hogy Pók Karolina helyett Noémi indul hatvannyolc kilóban, előbbi egy kategóriával lejjebb szerepel. A válogatott négyfős, nem lepődnék meg azon, ha bármelyik tagja éremért birkózna” – így Bácsi Péter.

Nyári gerincműtétjét követően ezen a versenyen visszatér a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg), aki ráadásul címvédőként birkózik a kötöttfogásúak mezőnyében Tiranában: „Sokáig úgy tűnt, nem tud elindulni, de megfelelő ütemben haladt a felépülése, hetek óta teljesértékű munkát végez, így próbára teszi magát – folytatja Bácsi. – Nincs rossz formában, de nem szabad terhet tenni rá, most az a legfontosabb, hogy megméresse magát. Az biztos, hogy nagy bizonyítási vágy dolgozik benne, ami jó. Nagyon reméljük, hogy hamarosan újra a régi Alexet láthatjuk a szőnyegen!”

Bácsi Péter elmondta, az öt tagú kötöttfogású válogatottunktól összességében két érmet, plusz egy pontszerző helyet remél, míg a teljes, tízfős magyar csapattól két-három dobogós helyezést, emellett pontszerző helyeket vár.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA

Sportolóink programja

Szabadfogás
Kedd-szerda. 97 kg: Végh Richárd.

Női birkózás
Szerda-csütörtök.
68 kg: Szabados Noémi.

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 72 kg:
Klányi Krisztofer, 82 kg: Dömök Péter, 97 kg: Szőke Alex.
Szombat-vasárnap. 77 kg: Tösmagi Attila.

Írta: K. B.
Fotó: UWW