Szabó Martin: Erőn felül teljesítettünk

Mintegy 120 fős kötöttfogású edzőtábornak adott otthont akadémiánk, amelynek tetőpontjaként csütörtökön nemzetközi csapatversenyt rendeztünk, s KIMBA-sikernek bizony örülhettünk.

Vasárnap azeri, kirgiz, moldovai, szerb, osztrák és német csapatok érkeztek Csepelre. Nem akármilyen erőt képviselve! Tizenöt és húsz közé tehető azoknak a versenyzőknek a száma, akik nyertek már érmet világversenyen. Szóval minőségi edzőpartnerekből nem volt hiány.

Erről beszélt kötöttfogású edzőnk, Szabó Martin is: „Az alapozást három hét múlva elkezdjük. Az újak amolyan »felhozóprogramban« vesznek részt, míg az idősebb sportolók vegyes munkát végeznek. A mostani táborban tizenöt és tizenkilenc év közötti birkózók vettek részt. Főként küzdelem zajlott a foglalkozásokon, igazán színvonalas, tanulságos meccsek alakultak ki. Szerdáig öt edzést tartottunk, aztán csütörtökön jöhetett a csapatverseny.”

A KIMBA két csapatot indított, az osztrákok és kirgizek egy egységet alkotva indultak, az azeriek, a szerbek, a moldovaiak és a németek saját alakulatot állítottak ki. Akadémiánk remekelt, a két együttesünk közül az egyik diadalmaskodott, a másik a dobogó alsó fokára állhatott fel. Második helyen az azeriek, negyediken a szerbek, ötödiken a moldovaiak, hatodikon a vegyes csapat, hetediken a németek zártak.

„Összességében azt mondhatom, hogy erőn felül teljesítettünk. A döntőben az azerieket győztük le – a csapatuk tele volt olyan sportolókkal, akik idén nyertek világversenyen érmet. Hogy csak egy példát említsek: a legkisebb súlyban az idén U17-es világ- és Európa-bajnok Turan Dashdamirov indult, őt verte meg Zsitovoz Petro. Nem csak az azeriek, a többiek is rendkívül erős csapattal jöttek, szóval van mire büszkének lennük!” – fogalmazott Szabó Martin.

Tavaly ez idő tájt rendeztük az első, ehhez hasonló edzőtáborunkat. Az annyira jól sikerült, hogy ezúttal még a törökök is jelentkeztek húsz fővel – sajnos őket nem tudtuk már fogadni, hiszen a maximum kapacitásunk 120 főre tehető. Szabó Martin kifejtette, a KIMBA nemzetközi szinten is ismertté vált, szeretnek hozzánk jönni a külföldiek, hiszen szívesen látjuk őket, és minden adott ahhoz, hogy a lehető legmagasabb szintű edzésmunkát végezzék.

„Nagyon sajnáltuk, hogy a törökök ezúttal nem tudtak jönni, de azon dolgozunk, hogy tavasszal még egy, a mostanihoz hasonló összetartást rendezhessünk, ahová nagyon várjuk őket – így Szabó. – Fontos lenne, hogy évi két alkalommal sor kerüljön ilyen nívós edzőtáborra.”

A kirgizek és az azeriek jövő szerdáig maradnak nálunk, hétvégén mindenki pihen, hétfőn folytatódik a munka. Persze, addig sem hagyjuk, hogy unatkozzanak vendégeink, gyógyfürdőbe és városnézésre invitáltuk őket.

Írta: K. B.
Fotó: F. L.