Ritter Sophie-ra nagy teher nehezedik az U15-ös Eb miatt

Ritter Sophie elképesztő bravúrt vitt véghez a tiranai U17-es Európa-bajnokságon azzal, hogy serdülőként győzött az 57 kilogrammosok mezőnyében. A fiatal immár gőzerővel készül a Kaposváron július 6-án kezdődő U15-ös kontinensviadalra – elmondta, ifjúsági Eb-győztesként nagy teher nehezedik a vállára.

Ritter Sophie esetében a családi körülmények is adottak ahhoz, hogy nagy birkózó váljon belőle; édesapja a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád, édesanyja, Ritter Diletta is többszörös Eb-érmesnek, világbajnoki második helyezettnek mondhatja magát.

„Tudom, hogy mennyire sikeresek voltak a szüleim, nagy motivációt jelentenek! – kezdi Ritter Sophie. – Nekem is erőt adnak az eredményeik, minimum annyi érmet szeretnék nyerni, mint amennyit ők szereztek. Néhányszor levittek az edzőterembe, amikor még nagyon kicsi voltam, ám akkor nem tetszett a sportág. Szóval egy ideig ritmikus gimnasztikáztam. Nyolcéves lehettem, amikor visszatértem a birkózószőnyegre, akkor már nagyon megszerettem.”

Sophie tavaly az 54 kilogrammosok között megnyerte az U15-ös Európa-bajnokságot. Noha továbbra is csak serdülő, az év elején megbeszélte szüleivel, hogy szerepel az U17-esek versenyein is, és meglátják, mi sül ki belőle. Nos, tavasszal az összes hazai és nemzetközi viadalt megnyerte, szóval nem volt kérdés, 57 kilóban elindult a tiranai ifjúsági kontinensbajnokságon.

És milyen jól tette! 

„Reméltem, hogy dobogós lehetek, de arra nem gondoltam, hogy akár nyerhetek is. Különösen azért nem, mert hallottam, hogy elindul a tavaly negyvenkilenc kilóban U17-es világ- és Európa-bajnok azeri Ruzanna Mammadova is.”

Sophie-nak Mammadova sem jelentett gondot, a magyar lány 5–2-re diadalmaskodott ellene a döntőben. Utólag úgy látja, nem is ez az összecsapás volt a legnehezebb: „Az elődöntőben a bolgár Viktoria Bojnova ellen nagyon sokat rontottam, emiatt jobban elfáradtam, többet szenvedtem. Passzívan birkózott, zavart a mozgása. A döntő előtt nagyon izgultam, ami nálam nem baj, az adrenalinnak hála sokkal jobban tudtam koncentrálni, és magabiztosabban is mozgok miatta. A meccs előtt megnéztem Mammadova néhány meccsét, kíváncsi voltam, miket csinál. Apával is beszéltem, elmondta, mire kell számítanom. Nagyon boldog voltam, hogy sikerült nyernem, egészen az eredményhirdetésig fel sem fogtam.”

Fiatalunk egy hét pihenőt kapott a Tiranában történtek után, de már gőzerővel készül a jövő csütörtökön Kaposváron kezdődő U15-ös Eb-re.

„Hazai környezetben birkózom, emiatt sokkal jobban izgulok, de remélem, ahogyan eddig, ez most is inkább előnyömre válik. Ennél is nagyobb teher nehezedik rám amiatt, mert megnyertem az U17-es Eb-t. Mindenki azt várja tőlem, hogy Kaposváron, a fiatalabbak között is győzök. Nekem is ez a célom, szeretném, ha így alakulna, ha nekem szólna a himnusz, de nem bízom el magam, nehogy meglepetést okozzon valaki.”

Sophie már nagyon várja, hogy szőnyegre léphessen az Európa-bajnokságon, s azután jöhet a jól megérdemelt pihenés, a családjával Olaszországba és Görögországba utazik nyaralni.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TIRANA

Ritter Sophie mérkőzései
Nyolcaddöntő: Ritter Sophie–Agnes Harström (svéd) 10–0
Negyeddöntő: Ritter Sophie–Karalina Papova (egyéni induló, fehérorosz) 10–0
Elődöntő: Ritter Sophie–Viktorja Bojnova (bolgár) 10–5
Döntő: Ritter Sophie–Ruzanna Mammadova (azeri) 5–2

A női 57 kilogramm végeredménye
1. RITTER SOPHIE (MAGYARORSZÁG)
2. Ruzanna Mammadova (Azerbajdzsán)
3. Viktorja Bojnova (Bulgária) és Rosa Molina Rodríguez (Spanyolország)

Írta: K. B.
Fotó: UWW