Ritter Diletta szerint már tíz-tizenöt év múlva női olimpiai bajnokokat köszönthetünk

Nem kérdés, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli bázisa bárhol megállná a helyét a világon. De ahhoz, hogy az infrastruktúrán túl is kiemelkedjen, a legmagasabb szintű szakmai hátteret egyaránt nyújtania kell. Bemutatósorozatunkban ezúttal női birkózóink szakágvezetőjével, Ritter Dilettával beszélgetünk.

Birkózóként világbajnoki ezüstéremig, Eb-harmadik helyig jutott női szövetségi kapitányunk, Ritter Árpád felsége, a junior leányválogatott vezetőedzője, Ritter Diletta, aki a KIMBA-ban a női birkózás szakágvezetőjeként tevékenykedik.

„Az athéni olimpia után költöztem Magyarországra Árpád miatt. Tizenöt éve dolgozom edzőként, azonban tartottam némi szünetet, hiszen megszületett a kislányom. Az Európa-bajnok, háromszoros vb-bronzérmes Barka Emese mellett több fiatal reménységgel foglalkozom. Amikor Olaszországban éltem, hasonló rendszerben dolgozhattam, mint itt, a KIMBA-ban. Láttam, milyen gyorsan lehet fejlődni akkor, amikor minden adott a sportolóknak és a szakembereknek.”

Diletta nem titkolja, nagy örömmel látja el edzői feladatait a nevelőműhelyünkben.

„Hatalmas lehetőség, hihetetlen nagy potenciál van a KIMBA-ban. Álomszerű az, ami jelenleg a magyar birkózásban zajlik. Mindig azt éreztem, hogy egyesével foglalkozunk itthon a legjobbakkal. Mostanra eljutottunk odáig, hogy erős, összetartó bázist alakíthatunk ki, központosítva nevelhetjük a legígéretesebb hazai versenyzőket.”

Megítélése szerint milyen helyzetben van jelenleg a magyar női birkózás?

„Szépen, lassan fejlődünk. A probléma, hogy kevesen vagyunk, és nem összetartva dolgozunk. Pedig pont az alacsony létszám miatt lenne különösen fontos, hogy egységként működjünk együtt. Persze ez nehéz, hiszen a vidéki klubokban egy-két lány dolgozik csupán, akik sok év után nehezen csatlakoznak a nagy egészhez.”

Szükség volt tehát a központosított rendszerre, amely segítségével a lányok is szintet, szinteket léphetnek felfelé.

„Ha jól csináljuk, akkor hatalmas eredményekre lesz hivatott a magyar női birkózás – de csak akkor, ha tényleg jól csináljuk. A sportolók genetikája rendkívül jó idehaza; ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy vajmi kevés női birkózóval eddig is remek sikereket értünk el. Úgy vélem, a KIMBA és a profi szakmai háttér egyvelegének köszönhetően már tíz-tizenöt év múlva olimpiai bajnokokat köszönthetünk.”

És hogy kiknek ajánlaná a csatlakozást?

„Elsősorban azoknak a gyerekeknek, akik rendkívül motiváltak. Semmi kétség, minden gyönyörű, világszínvonalú itt, Csepelen, de ettől függetlenül kőkeményen kell dolgozni azért, hogy igazán nagy sportolóvá váljanak a fiatalok. Le kell szögezni, nem lesz mindenkiből olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok. Viszont elengedhetetlen az alázat és a sportág iránt tanúsított elhivatottság ahhoz, hogy esélyük nyíljon e kiemelkedő eredmények elérésére.”

Írta: Krasznai Bence