Ob-címből egyet vagy tízet kell nyerni – Gulyás István

Gulyás István, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szabadfogású szakágvezetője nyilatkozott kameránk előtt a budapesti Körcsarnokban annak okán, hogy a nagy termünkben szombaton rendezett felnőtt országos bajnokságon fiataljaink közül öten a dobogó legfelső fokára álltak.

„Mindenféleképpen pozitív, hogy ilyen fiatalon nyerni tudtak. Más kérdés, hogy a mezőny azért nem annyira erős. Ettől függetlenül nagy löketet adhat nekik az, hogy ilyen fiatalon felnőtt magyar bajnokok lehetnek. Azt szoktam mondani, hogy egyet vagy tízet kell nyerni. Egy megvan, most már mehetnek a tíz felé” – nyilatkozta Gulyán István a budapesti Körcsarnokban rendezett keretedzésen, amelyről egyébként rövid összeállítást is készítettünk:

Akadémiánk U17-es világbajnoki bronzérmes növendéke, Gombos Alex az idén második alkalommal aratott diadalt a felnőttek között (februárban a válogatót is megnyerte), ezúttal a 65 kilogrammosok mezőnyében.

„Az első versenyen több értékelhető mérkőzése volt, ott hatvanegy kilóra lefogyott. Akkor nagyon szépen elverte a Mizsei Zolit és a Kiss Benedeket is. Az ob-n egy olyan meccse volt, amelyet komoly birkózó, a Kiss Karcsi ellen vívott, de azt is megnyerte. Jó úton jár, fizikailag sokat kell még fejlődnie. A felnőtt magyar bajnoki cím megvan, most mehetünk tovább a világ- és Európa-bajnoki érmek felé. Jelenleg elsőéves junior, remélem, hogy a korosztályos világversenyeken a pontszerző helyek egyikéig eljut” – vélekedik Gulyás.

A mester és a tanítványai az elmúlt időszakban több külföldi edzőtáborban és viadalon vettek részt.„Az első alkalommal »csak« versenyen szerepeltünk, a középnémet bajnokságon a kadétokkal, és szerencsére számos érmet nyertünk, sok hasznos meccsen birkóztunk. A juniorokkal előbb lengyelországi táborba utaztunk, ahonnan átmentünk Németországba, ők a felnőtt középnémet bajnokságon értek el remek eredményeket. Nem sokkal később ismét visszatértünk Németországba, ezúttal nívós nemzetközi edzőtáborba látogattunk, amelyből szintén sokat tanultunk. De leszögezném, sok ehhez hasonló impulzusra van még szükségünk ahhoz, hogy tovább fejlődjünk.”

FELNŐTT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, CSEPEL
A KIMBA dobogósai
Kötöttfogás
60 kg:
1. Rafael Dániel (TAP), 2. Domokos Edmond (TAP), 3. Köböl László (TAP)
63 kg: 1. Kecskeméti Krisztián (ösztöndíjas), 2. Mányik Dávid (alapprogram)
72 kg: 3. Papp Barnabás Krisztián (alapprogram)
77 kg: 3. Tösmagi Attila (ösztöndíjas)
82 kg: 2. Mezei Dominik (ösztöndíjas)
87 kg: 3. Mezei Patrik (ösztöndíjas)
130 kg: 3. Végh Artúr (ösztöndíjas)
Szabadfogás
57 kg:
1. Rácz Balázs (alapprogram)
61 kg: 1. Mizsei Zoltán (TAP)
65 kg: 1. Gombos Alex (TAP)
74 kg: 3. Nemes Bálint (ösztöndíjas)
86 kg: 2. Mester Milán (ösztöndíjas)
97 kg: 1. Végh Richárd (ösztöndíjas)
125 kg: 1. Korcsog Milán (ösztöndíjas)
Női birkózás
53 kg:
2. Matyi Vivien (alapprogram)
55 kg: 1. Szenttamási Róza (ösztöndíjas)
59kg: 1. Borsos Viktória (alapprogram), 2. Iváncsics Babita (alapprogram)
62 kg: 1. Szabó Nikolett (ösztöndíjas)
65 kg: 1. Fábián Anna (TAP), 2. Nagy Nikolett Szolanzs (ösztöndíjas)
68 kg: 1. Szabados Noémi (ösztöndíjas), 3. Terék Fruzsina (TAP)
72 kg: 2. Virág Zsófia (TAP)

Írta: K. B.
Videó: T. D.

A megjelenést támogatta: