Nyolcvanhat fiatal kap helyet az alapprogramban

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) vezetősége a fiatalok eredményeit és a szakmai felmérőnapokon mutatott teljesítményüket górcső alá vetve döntött arról, ki az a 86 ifjú, aki lehetőséget kap a nevelőműhely alapprogramjában.

Nemrégiben kiderült, kik alkotják a KIMBA teljes akadémiai programjának első nemzedékét. Összképet viszont csak ezúton, az alapprogramba felvett sportolókkal együtt kaphatunk: a szakmai vezetőség döntésének értelmében utóbbi képzésben 11 leány, 27 szabad- és 46 kötöttfogású, tehát összesen 86 birkózó vehet részt. Nem volt könnyű dönteni, hiszen a szakmai felmérősorozatban résztvevő mintegy 140 versenyzőből kellett kiválasztani a legalkalmasabbakat.

„Remek versenyzőkkel találkoztunk. Akadtak olyanok, akik kiválóan szerepeltek a tesztnapon, ám kiemelkedőnek nevezhető eredmény még nem fűződik a nevükhöz – ez fordítva is igaz. Voltak olyan súlycsoportok, amelyekben nagy rivalizálás alakult ki a helyekért, de mindent összevetve a legígéretesebb birkózók kerültek a programba. Biztos vagyok abban, hogy az érintett reménységek már egy-két éven belül remekelhetnek az utánpótlás-világversenyeken” – magyarázza nevelőműhelyünk és a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

A kétszeres kötöttfogású világbajnok leszögezte, azoknak a fiataloknak sem szabad elkeseredniük, akik ezúttal nem kapnak lehetőséget az akadémián.

„Bárki csatlakozhat az alapprogram edzéseihez, de az azzal járó támogatások a versenyzőknek és az egyesületüknek sem jár. Nem szabad elfelejteni, hogy nagy elvárásoknak kell megfelelni: heti két tréningen és havi egy edzőtáborban kötelező a részvétel. Lemorzsolódásra ily módon biztos, hogy lehet számítani. Amiatt is, mert a rendszerünkben foglalkoztatott birkózók közül minden évben lesznek kiöregedő sportolók. Mindenkit arra biztatunk, hogy ne adja fel és kőkeményen dolgozzon tovább!”

Ahogyan azt Bácsi is említette, az alapprogramosoknak vállalniuk kell heti két edzést, emellett kötelezően részt kell venniük havonta egy edzőtáborban. Áprilisban és májusban egyaránt Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián kezdenek háromnapos összetartással.

AZ ALAPPROGRAM EDZÉSHELYSZÍNEI
Kötöttfogás: szeptemberig csak a budapesti Körcsarnokban
Szabadfogás: hétfőn és keddan a Körcsarnokban, a többi nap Csepelen, a KIMBA-ban
Leányok: csak a KIMBA-ban

Írta: Krasznai Bence
Fotó: Feledi László