Nyílt levél Borbély Lénárdnak, Csepel polgármesterének

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd miért bántja a KIMBA-t?

Borbély Lénárd polgármester részére
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata
1211 Budapest, Szent Imre tér 10.

Tisztelt Polgármester úr!

Május 19-én furcsa, barátságtalan levelet hozott a postás. Ön, mint Csepel polgármestere arra szólítja fel a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt (KIMBA), hogy bontsuk el azt a két információs táblánkat, amelyeket a Hollandi úti sportcsarnokunk utcai főbejárata mellett helyeztünk el öt évvel ezelőtt. A levélből nem derül ki, hogy mit vétettünk, ami miatt az információs tábláink Ön szerint nem maradhatnak… Az Ön egyetlen – hamis – érve, hogy azok önkormányzati hozzájárulás nélkül lettek felállítva. De erről majd később.

A táblaügy újabb egyértelmű üzenet Polgármester úr részéről, hogy gyűlöli a KIMBA-t. A miértre épeszű, éplelkű magyarázat nincs, hiszen akadémiánk kiérdemelte Magyarország Kormányának kiemelt támogatását, rólunk a sportakadémia törvény rendelkezik. Az egyetlen, államilag elismert sportakadémia vagyunk birkózás sportágban, csepeli központtal és magyarkanizsai (Vajdaság, Szerbia) telephellyel. Fő célunk, hogy a magyarságukra büszke, gondolkodó, fizikailag, testileg, lelkileg, szellemileg erős birkózókat neveljünk Magyarországnak és a magyar nemzetnek, akik az olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon képesek meghódítani a dobogót, képesek bajnoki címeket szerezni. Az illő/kellő szerénység mellett az utánpótlás világversenyeken elért eredményeink már most bizakodásra adnak okot. Akadémistáink eddig 10 arany-, 15 ezüst- és 20 bronzérmet szereztek utánpótlás világ- és Európa-bajnokságokon.

Tisztelt Polgármester úr!

Melyik magyar település polgármestere ne örülne annak és ne támogatná, ha az ő településén működne egy olyan nemzeti sportakadémia, ahol a jövő olimpiai-, világ- és Európa-bajnokai pallérozódnak? 

Címerünkben szerepel Csepel neve, ezzel is szerettünk volna köszönetet mondani Csepelnek, hogy befogadott bennünket, és vinni a városrész jó hírét szerte a nagyvilágban. Számos munkatársunk csepeli, beszállítóink között szép számban vannak csepeli vállalkozások, több mint 40 csepeli birkózó az Akadémia Hollandi úti sportcsarnokában készül a versenyekre, hiszen itt talált otthonra a Csepel Torna Club birkózó szakosztálya is.

A 2018 márciusi alapkőletételen Polgármester úr – még számos, Ön által jegyzett támogató önkormányzati határozattal megerősítve -, nagy egyetértésben engedte le az időkapszulát a többi neves vendégünkkel közösen. Arra is kezet adott, ígéretet kaptunk Öntől, hogy az akadémia sportkollégiumát is felépíthetjük a sportcsarnokunk mellett, amivel létrehozhattunk volna egy világszínvonalú birkózó edzőközpontot, Csepel egyik új büszkeségét.

A KIMBA 2018-as alapkőletétele

Aztán a 2019-es választás után Polgármester úr pálfordulást hajtott végre, megmutatta nekünk Janus-arcának rosszabbik felét… Ön mindent elkövetett, hogy sportkollégiumunk ne épülhessen meg a sportszakmailag legjobb helyen, a Hollandi úton. Ezért azt az ígéretét is megszegte, hogy piaci áron megvásárolhassuk a kollégiumépítéshez szükséges területet. Ezzel Ön milliárdos bevételről mondott le, amely összeg számos más fejlesztést tett volna lehetővé Csepelen. Ellenben alapítónk és elkötelezett támogatónk, Németh Szilárd, valamint akadémiánk ellen is nemtelen, hazug, lejárató kampányt indított: „Nem is kollégiumot, szállodát akarunk építeni, nem engedjük be a csepeli birkózókat hozzánk, tőlünk kell megvédeni a Kis-Duna-partot, stb., stb. – olvastuk hajmeresztő, hazug vádjait. Majd jött a végső, legsunyibb döfése: a kollégium lehetséges helyszínén közel egymilliárd forintos közpénzből gründolt polgármesteri „zöld” beruházás: aszfaltos alappal készített műanyag teniszpályák, haveri étterem lesz a sportkollégiumunk helyén.

Érdemes arra is kitérni, hogy Önt, aki magát konzervatív értékrendű, a sportot szerető és támogató polgármesternek állítja be, milyen tartalmú információs táblák zavarják. (A fotókat csatoljuk.) A táblákon négyszer szerepel Csepel neve egyértelműen pozitív szövegkörnyezetben, az egyik fő felirat „A hősök Csepelen születnek!”., A képen szereplő remek birkózók közül Szilvássy Erik U23-as világbajnok, Európa-bajnoki bronzérmes sportoló mind a mai napig csepeli birkózó. Ennél jobb városmarketinget nehéz elképzelni.

Ahogy múlik az idő, úgy változnak az emberek. Az öt éve ott álló tábláink egykor jogszerűen támogatottak voltak, ma már jogszerűtlenül eltávolítandók. 

Dehát engedély nélkül építettük őket, szól megfellebbezhetetlen érvként az eltávolítás mellett az Ön levele, amelyet persze helyettesével, Morovik Attila alpolgármesterrel, a sportot szerető volt testnevelő tanárral íratott alá. … Persze ez az állítása is hazugság, Polgármester úr!

Szerencsére megtaláltuk az öt évvel ezelőtt kelt engedélyező dokumentumokat. Az információs táblák elhelyezésére nem csak hogy kértünk, de kaptunk is hivatalos engedélyt az engedélyek kiadásáért felelős önkormányzati cégtől, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.-től. (Csatoljuk.) Önnel szemben mi nem gondoljuk törvények felettinek magunkat, mi mindig a törvényesség pártján állunk. Ezért természetesen nem fogjuk elbontani az információs tábláinkat.

Nem kérjük Polgármester urat, hogy szeressen, támogasson bennünket, de legalább ne gyűlöljen ennyire, és legalább a törvényes kereteket tartsa be, ha már az adott szavát nem akarja és/vagy nem képes betartani!

Szálljon le a magas lóról, hagyja békében működni a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát, Polgármester úr!

Budapest, 2023. május 26.

Szomorú tisztelettel:
Süle László, a KIMBA kurátora
Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója, olimpiai bajnok
Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnökségi tagja