Nyikos Vera döntős az U20-as Eb-n

Szerdán elkezdődött a női program a Santiago de Compostelában zajló U20-as Európa-bajnokságon, amelyen a címvédő Nyikos Veronika (76 kg) egészen a döntőig menetelt.

Vera tavaly U17-esként diadalmaskodott a kontinensbajnokságon, tehát mondhatni, favoritként érkezett meg Spanyolországba. Első mérkőzésén, a selejtezőben magabiztos tusgyőzelmet ért el a görög Eleni Krusikakéval szemben. Az elődöntőért az U17-es világbajnoki ezüstérmes Maria Zenkina következett, fiatalink szép akciókkal 6–1-re nyert. A következő körben a tavaly 72 kilóban junior Eb-második török Nazar Batir volt az ellenfél. Nem sok hiányzott, hogy a mi szempontunkból rossz véget érjen a meccs, az első menetben a török közel állt ahhoz, hogy tusolja Verát, ám növendékünk kiszabadult a szorult helyzetből, majd taktikus birkózással, mögékerülésekkel 8–3-as sikert ért el.

A csütörtök esti döntőben a német Laura Celine Kühnt kell felülmúlnia az aranyéremért. Hajrá, Vera, szorítunk érted!

Szerdán szőnyegre lépő sportolóink közül egyedül Fáth Bianka (50 kg) tudott meccset nyerni, de a negyeddöntőben kikapott a török Zerda Demirtől. Szenttamási Róza (55 kg) ugyancsak török, Borsos Viktória ukrán sportolóval szemben maradt alul. A csütörtöki vigaszágon Fáth és Szenttamási küzdhet tovább a bronzéremért.

A kötöttfogásúak közül Rafael Dániel (60 kg) és Kudelász Hunor (97 kg) volt érdekelt a szerdai vigaszágon. Előbbi a litván Vilius Adomaviciust még legyűrte, ám a török Kemal Sevgilivel már nem bírt, így kiesett, ahogyan Kudelász is, akinél a lengyel Sebastian Warchol bizonyult jobbnak.

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA

Sportolóink szerdai eredményei (kötöttfogás, női birkózás)

Selejtező
50 kg: Fáth Bianka–Emine Oszman (bolgár) 6–5
59 kg: Julija Pahnijuk (ukrán)–Borsos Viktória 8–2
76 kg: Nyikos Veronika–Eleni Krusikake (görög) tus 4–0-nál

Negyeddöntő
50 kg: Zerda Demir (török)–Fáth Bianka 10–0
55 kg: Tuba Demir (török)–Szenttamási Róza tus 2–0-nál
76 kg: Nyikos Veronika–Marija Zenkina (ukrán) 6–1

Elődöntő
76 kg: Nyikos Veronika–Nazar Batir (török) 8–2

Vigaszág
60 kg: Rafael Dániel–Vilius Adomavicius (litván) tus 3–0-nál
60 kg: Kemal Sevgili (török)–Rafael Dániel 8–0
97 kg: Sebastian Warchol (lengyel)–Kudelász Hunor 9–1

Sportolóink további programja

Női birkózás
Csütörtök. 50 kg:
 Fáth Bianka, 55 kg: Szenttamási Róza, 76 kg: Nyikos Veronika
Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien, 57 kg: Terék Gerda, 62 kg: Soliman Yasmine, 65 kg: Elekes Enikő, 72 kg: Osváth-Nagy Noémi

Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg:
 Rácz Balázs, 65 kg: Gombos Alex, 70 kg: Nagy Marcell
Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán, 74 kg: Balázs Bálint, 86 kg: Zsivnovszky Péter, 92 kg: Angyal Krisztián, 125 kg: Bazsó Adolf

Írta: K. B.
Fotó: UWW