„Nem a pillanatnyi eredményesség a legfontosabb” – Szabó Martin

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) teljes akadémiai programjában szereplő kötöttfogású sportolók is megkezdték a munkát az új évben. A fiúk edzőjével, Szabó Martinnal beszélgettünk a 2022-ben esedékes tervekről.

„Látszott a srácokon a bő kéthetes karácsonyi pihenő, az első edzések elég nehézkesen mentek, de immár újra formába lendültek. Az alapozást november első hetében kezdtük, s nagyjából január végéig tartjuk. Igaz, ebben a hónapban már nagyobb hangsúlyt fektetünk a küzdelemre, mivel a társaság többsége kadétkorú, s az ő első válogatójukat február hatodikán rendezik” – meséli a kötöttfogásúak edzője, Szabó Martin.

A mester arra számít, hogy a kadétválogatott felét a KIMBA sportolói alkotják.

„Nekik nagyon fontosak a nyári világversenyek, de mi ezekre egyfajta állomásként tekintünk. Nem az a célunk, hogy az utánpótlás-világversenyeken eredményesek legyenek, hanem az, hogy felnőttként a lehető legütőképesebbé váljanak. Persze, jó visszajelzés lenne, ha a nemzetközi mezőnyben már az utánpótlásban is szép sikereket érnénk el, de akkor sem történik semmi, ha esetleg egyetlen érmet sem nyerünk.”

A KIMBA teljes akadémiai programja szeptemberben indult. Szabó Martin elmondta, a rendszer kiválóan működik, a gyerekek is megszokták már, szeretik.

„Elfogadták az újdonságokat, azt, hogy távol élnek a családjuktól. A nagy terhelést is jól bírják. Sokaknak a mostani az első igazán komoly alapozása, és elég jól vették a nehéz akadályokat. Nem próbálják kimenteni magukat a munka alól, alázattal, szorgalommal dolgoznak, tudják, mi a feladatuk. Az iskolát is szeretik, remek közösség alakult ki.”

Mennyire nagy a lemorzsolódás veszélye?

„Büszkék vagyunk arra, hogy a fiatalok szeretnek itt lenni, meglepődnék, ha hirtelen többen úgy határoznának, felhagynak a sporttal. Márpedig ez ilyen kemény sportág esetében, ebben a korban nagyon ritka. Azt is elmondhatom, jól viselkednek, alig-alig vannak konfliktusok, ha adódnak, azok is csupán apró, tinédzserkori viták. Természetesen ehhez az is kell, hogy a szakmai stáb szívvel-lélekkel végezze a munkáját. Nagyon odafigyelünk rájuk, törődünk velük.”

Szabó Martin végül azt is elmondta, 2022-ben több nemzetközi edzőtábor is vár rájuk.

„Ha minden jól megy, tavasszal Kazahsztánba és Grúziába utazunk, de oroszországi túra is szerepel a terveink között, oda ősszel látogatnánk. És várjuk az új birkózóinkat is! Szeptemberben újabb tizennégy fiatal csatlakozik az akadémiához. Igazán jó kvalitású sportolók nyertek felvételt, tőlük szintén sokat várunk.”

Szabó Martin munkáját Bacsa Ferenc és Cifferszky Ákos segíti a teljes akadémiai programban, míg az alapprogramos kötöttfogásúakkal főként Kliment László és Fodor Zoltán foglalkozik.

Írta: K. B.