Négy érem került a római mérlegre

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendékei két arany-, egy-egy ezüst- és bronzéremmel, valamint két ötödik hellyel tértek haza a Rómában rendezett U20-as birkózó Európa-bajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a fiatalok teljesítményét.

A magyar válogatott két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzéremmel, illetve három ötödik hellyel tért haza a Rómában rendezett U20-as birkózó Európa-bajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a fiatalok teljesítményét.

Külön kiemelendő Nyikos Veronika (76 kg) szereplése. És nem csak azért, mert az összes mérkőzését hátrányból felállva nyerte meg, hanem azért is, mert kadetkorúként (!) ünnepelt junior Európa-bajnoki címet. A magyar birkózás történetében a nők között erre eddig még biztosan nem volt példa, de Bácsi Péter emlékei szerint a férfiak mezőnyében sem.

„Minden világverseny előtt bízunk az aranyéremben, de rengeteg mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy sikerüljön. Rómában a kötöttfogásban és a lányokban is benne volt a lehetősége, és ha a nőkről beszélünk, akkor nem Verát tartottam a legesélyesebbnek a győzelemre. Óriási bravúr utolsóéves U17-esként junior Eb-t nyerni! És nem is akárhogyan érte ezt el, az összes meccsén fordított, profiként, hideg fejjel küzdött” – magyarázza az MBSZ szakmai igazgatója.

A kötöttfogású Tösmagi Attila a tavaly elért junior Eb-ezüst- és vb-bronzérme után az idén felért a csúcsra, és Európa-bajnoki címet ünnepelt az olasz fővárosban.

„Halkan bíztam abban, hogy megcsinálhatja. Rendkívül alázatos sportoló, olykor még a ló túloldalára is átesik, sokszor túl kritikus magával szemben. Szerencsére ezúttal kijött neki a lépés, remélem, az augusztus 15-én kezdődő szófiai korosztályos világbajnokságon is összejön neki a bravúr, és akár két azonos színű éremmel zárhatja az U20-as éveit. Az biztos, hogy a dobogóra mindenképpen esélyes.”

A kadet világ- és Európa-bajnok Elekes Enikőnek (65 kg) nem akármilyen sorozata ért véget az ukrán Manola Szkobelszka ellen a döntőben elszenvedett vereséggel: a KSC-KIMBA versenyzője 2018 óta most először kapott ki.

„Én inkább úgy tekintek rá, hogy egy másik, igazán megsüvegelendő sorozatot folytatott, hiszen ismét érmet nyert világversenyen, sorozatban negyedik alkalommal. A reptéren fogadtuk őket, és úgy láttam, örül neki. Nagyon helyes, nem történt tragédia, mégiscsak Európa-bajnoki ezüstérmet nyert elsőéves juniorként.”

Bácsi Péter kiemelte az 59 kilósok mezőnyében bronzérmes Borsos Viktória teljesítményét is, vele kapcsolatban elmondta, megérdemelten lett harmadik.

A szabadfogásúaknak ezúttal nem jött össze a dobogós hely elérése.

„Gombos Alexnek megsérült a válla, az utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy visszalép a versenytől. Az ötödik helyen záró Nagy Marcell viszont üde színfolt volt, kifejezetten biztató megmozdulásokat láttunk tőle. Ahogyan a szintén ötödik Virág Zsófiától is, dicséret illeti őket.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok végül arra tért ki, hogy összességében elégedett a Rómában történtekkel, az eredményekkel és a fiatalok hozzáállásával egyaránt.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

A KIMBA sportolóinak helyezései

Kötöttfogás
60 kg: 16. Rafael Dániel
63 kg: 10. Mányik Dávid
72 kg: 2. Tösmagi Attila

Női birkózás
53 kg: 12. Matyi Vivien
55 kg:
9. Szenttamási Róza
59 kg: 3. Borsos Viktória
62 kg: 9. Soliman Yasmine
65 kg: 2. Elekes Enikő
68 kg: 11. Terék Fruzsina
72 kg: 5. Virág Zsófia
76 kg: 1. Nyikos Veronika

Szabadfogás
57 kg:
15. Rácz Balázs
61 kg: 13. Mizsei Zoltán
70 kg: 5. Nagy Marcell
74 kg: 17. Nemes Bálint

Írta: K. B.
Fotó: UWW