Miért érdemes jelentkezni a Tóth Bendegúz-ösztöndíjra?

Tóth Bendegúz tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen hunyt el tavaly júniusban. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) és a Testnevelési Egyetem (TE) az ő emlékének tiszteleg azzal az ösztöndíjjal, amelyet róla nevezett el.

„Bende a Testnevelési Egyetem hallgatója volt. Mindenki csak elismerően tudott nyilatkozni róla, hiszen remek ember és kiváló sportoló egyaránt volt. Az MBSZ elnöke, Németh Szilárd javasolta az ösztöndíj megvalósítását, amelynek az adminisztratív és az anyagi feladatait a KIMBA vállalta – a szövetség természetesen segíti ezt a folyamatot. A TE-vel remek az együttműködésünk, szinte magától értetődő volt, hogy csatlakozik a programhoz; az intézmény terjeszti a lehetőséget a tanulók között” – nyilatkozik a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára, Farkas Tibor.

Az első kiírásban egy-egy 35 évét még be nem töltött férfi és női TE-tanulót honorálhatnak fejenként összesen 300 ezer forinttal, fél évig havi 50 ezerrel. Csak aktív hallgatók pályázhatnak, olyanok, „akik tanulmányaik ideje alatt a tantervi követelményeken túlmutatóan a birkózósportnak szakmai fizikai és elméleti tevékenységet végeznek.”

De mit is értenek pontosan ez alatt?

„Felméréseket várunk. Olyan szakmai kutatásokat és értékeléseket, amelyek nagy segítségünkre lehetnek az utánpótlás-nevelés hatékonyságának növelésében. Olyan munkákkal szeretnénk találkozni, amelyekre példaként lehet tekinteni, és hasznos a sportágnak” – így Farkas Tibor.

Érdekesség, a felhívásból nem derül ki, hogy aktív sportolónak kell lenni a pályázáshoz.

„Ezúttal elsősorban nem a versenyzőket támogatjuk. A KIMBA egyik fő mottója kimondja: gondolkodó birkózókat szeretnénk nevelni – az ösztöndíjprogram például ezt a célt is szolgálja. Az összes, birkózás iránt érdeklődő fiatal tanulót arra szeretnénk sarkallni, hogy szellemileg mélyüljön el e csodálatos sportág rejtelmeiben.”

A szervezetek hosszú távra terveznek a Tóth Bendegúz ösztöndíjjal. Farkas Tibor elmondta, idővel akár több egyetemet is bevonnának a programba. A jelentkezési határidő április 15. Azután az erre kijelölt szakmai bizottság átnézi a pályázatokat, és javaslatot tesz Németh Szilárd elnöknek az elbírálásra – a végső döntést ő hozza meg.

További részleteket és a pályázati adatlapot ITT találja.