Micsoda nap! Nyikos arany-, Szenttamási bronzérmes, Elekes és Terék döntős!

Fantasztikusan sikerült sportolóinknak a spanyolországi Santiago de Compostelában zajló U20-as Európa-bajnokság negyedik, női versenynapja: Nyikos Veronika (76 kg) megvédte kontinensbajnoki címét, Terék Gerda (57 kg) és Elekes Enikő (65 kg) döntőbe jutott, míg Szenttamási Róza (55 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Az Eb-címvédő Nyikos Vera szerdán sorrendben görög, ukrán és török birkózót győzött le a döntőig vezető úton, s a csütörök esti programban a német Laura Celine Kühnnel találkozott az aranyéremért. Kühn kezdett jobban, mögékerüléssel, majd passzivitási ponttal 3–0-s előnyre tett szert. Vera a második menetben nagyon összeszedte magát, levitellet, mögékerüléssel, kitolással és megnyert challenge-dzsel 6–4-es sikert ért el, ezzel megvédte U20-as Európa-bajnoki címét!

Szenttamási Róza Santiago de Compostelában

A junior világbajnoki bronz- és Eb-ezüstérmes Szenttamási Róza szerdán ugyan kikapott a későbbi győztes török Tuba Demirtől, csütörtökön a vigaszágon szépíthetett. És szépített is! A lengyel Julia Nowicka ellen 8–4-re nyert, így következhetett a bronzmeccs, az U20-as Eb-harmadik olasz Immacolata Danisével szemben. Róza 4–0-s és 8–4-es hátrányban is került, ám öt másodperccel a vége előtt riválisa mögé küzdötte magát, így 8–8-cal, később szerzett ponttal diadalmaskodott tehát a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Csütörtökön bemutatkozó fiataljaink is elképesztően jól szerepeltek. Az U17-es világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Terék Gerda francia, lengyel és finn birkózót győzött le magabiztosan – előbbit és utóbbit tussal –, míg az U17-es világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő azeri, szerb, valamint ukrán sportolót utasított maga mögé, rendkívül meggyőző teljesítménnyel, így péntek este mindketten az aranyéremért léphetnek szőnyegre. Terék az U17-es Eb-harmadik ukrán Alina Filipoviccsal, Elekes a lengyel Alicja Nowosaddal küzdhet meg meg.

A kadet vb- és Eb-bronzérmes Osváth-Nagy Noémi (72 kg) a török versenyzőn még túljutott, ám az ukrán Irina Zablockával már nem bírt. Az ukrán döntőbe jutott, Noémi ennek köszönhetően péntek este az Európa-bajnoki bronzéremért birkózhat, a svájci Julia Lötscherrel szemben. Matyi Vivien (53 kg) az első mérkőzésén vereséget szenvedett, de az ukrán Marija Jefremova fináléba jutásának hála pénteken a vigaszágon bizonyíthat.

Lányok, hatalmas napot tudhattok magatok mögött, nagy gratuláció illeti a teljes csapatot! Kívánjuk, hogy pénteken minden úgy alakuljun, ahogyan azt elterveztétek!

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA

Sportolóink csütörtöki eredményei (női birkózás)

Selejtező
53 kg:
 Marija Jefremova (ukrán)–Matyi Vivien 10–0
57 kg: Terék Gerda–Celeste Sion (francia) tus 4–0-nál
62 kg: Soliman Yasmine–Nika Andelic (horvát) 10–0
65 kg: Elekes Enikő–Fatima Isayeva (azeri) tus 4–0-nál
72 kg: Osváth-Nagy Noémi–Elmira Yasin (török) 10–0

Negyeddöntő
57 kg:
 Terék Gerda–Patrycja Strzelczyk (lengyel) 3–1
62 kg: Olha Padoshyk (lengyel)–Soliman Yasmine tus 2–4-nél
65 kg: Elekes Enikő–Masza Perovics (szerb) 9–1
72 kg: Irina Zablocka (ukrán)–Osváth-Nagy Noémi 4–2

Elődöntő
57 kg: Terék Gerda–Lotta Vettenratta (finn) tus 6–4-nél
65 kg: Elekes Enikő–Jelizaveta Vinorad (ukrán) 15–2

Vigaszág
50 kg: Asmar Jankurtaran (azeri)–Fáth Bianka 15–2
55 kg: Szenttamási Róza–Julia Nowicka (lengyel) 8–4

Bronzmérkőzés
55 kg:
 Szenttamási Róza–Immacolata Danise (olasz) ‘8-8 (később szerzett ponttal)

Döntő
76 kg: Nyikos Veronika–Laura Kühn (német) 6–4

Sportolóink további programja

Női birkózás
Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien, 57 kg: Terék Gerda, 65 kg: Elekes Enikő, 72 kg: Osváth-Nagy Noémi

Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg:
 Rácz Balázs, 65 kg: Gombos Alex, 70 kg: Nagy Marcell
Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán, 74 kg: Balázs Bálint, 86 kg: Zsivnovszky Péter, 92 kg: Angyal Krisztián, 125 kg: Bazsó Adolf

Írta: K. B.
Fotó: UWW