Maradt bennünk hiányérzet az U23-as vb után

Egy ötödik hellyel tértek haza ösztöndíjasaink a Tiranában rendezett U23-as birkózó-világbajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetségkutatónk Bácsi Péter értékeli a történteket.

„Kicsit csalódott vagyok, hiszen reálisan nézve ennél azért jobban is szerepelhettünk volna. Különösen a lányoktól vártam többet. A teljes női válogatottat tekintve a helyzet az, hogy le vannak terhelve, hiszen többségük a felnőttek között is szerepelt az idén, kényszerű, hogy abban a mezőnyben is induljanak. A junior lányokat épp emiatt nem neveztük ide, nem feltétlenül jövedelmező, ha valaki négy világversenyen lép szőnyegre egy évben. Az biztos, hogy ezt a témát át kell gondolnunk” – szögezi le Bácsi Péter.

Szabadfogásban egy sportolónk mérette meg magát, a 97 kilogrammos Végh Richárd a nyitó mérkőzése elvesztését követően búcsúzott: „Egyedül képviselte a fogásnemet, az első meccsén elbukott, majd a legyőzője is kikapott, így Ricsi kiesett. Érmet nem feltétlenül vártam tőle, de abban azért bíztam, hogy egynél több összecsapáson bizonyíthat.”

Kötöttfogásban Tösmagi Attila (77 kg) az ötödik helyen zárt.

„Három egyre kapott ki a harmadik helyért, sajnáltam, hogy nem jött össze az érem. Klányi Krisztoferben is bíztam, ő egy meccsre volt a helyosztótól, szoros összecsapáson maradt alul. Így azért maradt bennem némi hiányérzet.”

Bácsi Pétert a teljes világbajnokságot figyelembe véve azt bántja, hogy többször előnyről buktunk el mérkőzéseket: „Akadtak fájó vereségeink. Akár az olimpiai ötödik, felnőtt-vb-második Szőke Alexet is ide sorolhatom, hiszen vezetett a későbbi bronzérmes német Lucas Lazogianisszal szemben, végül azonban négy néggyel kikapott. Reménykedtem abban, hogy előrébb végez, de egy rossz szót sem lehet mondani rá, hiszen gerincműtétet követően vállalta be ezt a versenyt, felkészült, és beleállt, pedig sokáig nem is számolhattunk azzal, hogy elindul. A legfontosabb az volt, hogy megméresse magát. Az látszik, hogy fel kell zárkóznia akkor, ha ott szeretne lenni a párizsi olimpián. Biztos vagyok abban, hogy a jó alapozás sokat lendít rajta. Mindenképpen pozitív, hogy már olyan állapotban van, amellyel versenykörülmények között szőnyegre tud lépni. Mindannyian reménykedünk abban, hogy hamarosan újra a régi Alexet láthatjuk.”

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA

Sportolóink eredményei

Szabadfogás
97 kg:
 14. Végh Richárd

Női birkózás
68 kg: 10. Szabados Noémi

Kötöttfogás
72 kg:
 11. Klányi Krisztofer
77 kg: 5. Tösmagi Attila
82 kg: 15. Dömök Péter
97 kg: 11. Szőke Alex

Írta: K. B.
Fotó: UWW